Bu Yazıda Neler Var?
Kulak çınlaması ya da kulak uğultusu, dışarıda herhangi bir sesli uyaran olmamasına rağmen kulakta ses algılanması durumudur. Bu durum tıpta tinnitus olarak bilinir. Kulaktaki çınlama sesi genellikle ince bir çınlama sesi şeklindedir. Bazen ise kalın, rüzgar uğultusuna benzer bir ses şeklinde de olabilir. Kulaktaki çınlama sesinin şiddeti ve sıklığı her kişide farklılık gösterebilir. Şiddetli ve devamlı kulak çınlaması olan hastalarda uykusuzluk ve depresyon görülebilir.
Kulak Çınlaması Nedenleri Nelerdir?
Kulak çınlamasının kendisi bir hastalık değildir, bir belirtisidir. Kulak çınlamasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar arasında;
- Kulak yolunu tıkayan ve buşon adı verilen kulak kiri
- Dış kulak yolu iltihabı
- Orta kulak iltihabı
- Kulağın çok yüksek sese maruz kalması
- Kulağa gelen darbeler
- Kafa travmaları
- Çene eklemi bozuklukları
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
- Damar sertliği
- Omurilikten kaynaklanan bazı hastalıklar
- Yaşlanma kaynaklı işitme kayıpları
- Otoskleroz
- Meniere hastalığı
- Kulak üzerine zararlı bazı ilaçlar
- İç kulak ve beyin sapı tümörleri
- Metabolik hastalıklar
- Böbrek hastalıkları
- Hormonsal bozukluklar
Kulak çınlamasının nedenini saptayabilmek için bazı incelemeler ve işitme testi yapılmalıdır. Eğer kulak çınlamasıyla birlikte işitme kaybı da varsa, iç kulağın manyetik rezonans (MR) ile ayrıntılı şekilde görüntülenmesi gerekebilir. İşitme kaybının olmadığı, nabız atımına benzer bir şekilde hissedilen kulak çınlamasının nedeni damar hastalığı olabilir. Bu yüzden anjiyografi gibi damarları gösteren teknikler gerekir.
Kulak Çınlamasının Tedavisi Nasıldır?
Bazen çınlama tamamen ortadan kaldırılamayabilir. Altta yatan nedenin bulunup ortadan kaldırılması gerekir. Kulak çınlamasının tedavisinde; ilaç tedavi, maskeleme tedavisi, habituasyon tekniği, elektroterapi ve ameliyat olmak üzere beş ayrı yöntem kullanılır. İlaç tedavisinde benzodiazepin ya da antihistaminik gurubu ilaçlar kullanılır. Maskeleme tedavisi için işitme cihazları kullanılır. Habituasyon tekniği psikoterapi veya hipnoz ile uygulanır. Elektroterapi ise elektrik uyaranlarının verilmesine dayanan bir tekniktir. Ameliyat tedavisi ise çınlama otoskleroz, vestibüler schwannom, Meniere hastalığı ve glomus jugulare gibi hastalıklara bağlı geliştiyse uygulanır.
Kulak Çınlamasına Hangi Bölüm Bakar?
kulak çınlaması kulak burun boğaz (KBB) bölümü doktorlarınca tedavi edilir. Kulak burun boğaz hastalıkları ya da kısaca KBB; kulak, burun, boğaz ile baş ve boyun bölgesindeki hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp bilim daldır. Kulak-burun-boğaz hastalıkları konusunda uzmanlaşmış olan doktorlara kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı denir.