Üretral Dilatasyon Nedir? Neden Yapılır?

Üretral Dilatasyon
Üretral Dilatasyon Nedir? Neden Yapılır?

Üretral dilatasyon, idrar kanalındaki darlık tedavi edildikten sonra üretra darlığının yeniden oluşmasını önlemek için hastanın kendisi ya da doktor tarafından belli aralıklar ile yapılan genişletme işlemidir.

Üretra darlığı erişkin erkeklerde yaygın olarak görülen bir durumdur. İdrar kesesinin dışarı ile olan bağlantısını sağlayan ve idrar yollarının son bölümü olan üretrada, herhangi bir nedenden dolayı  daralma meydana gelebilir. Bu durumda kanalın genişliği azalacağı için, içinden idrar geçmekte zorlanır. Hatta meni akışı da yavaşlayabilir.

Üretral darlığının tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemleri internal üretrotomi ve üretroplasti ameliyatıdır.

Üretral Dilatasyon Nedir?

Dilatasyon, genişletme anlamına gelir. Üretral dilatasyon, üretranın genişletilmesi demektir. Ameliyat sonrası, darlık bölgesinde yeniden daralma olmaması için metal ya da plastik bir madde sokularak uygulanır. Ancak üretral dilatasyon işleminin etkisinin olup olmadığı tartışmalıdır.

Üretral Dilatasyon Nasıl Yapılır?

Üretral Dilatasyon Bujisi
Üretral Dilatasyon Nasıl Yapılır?

Dilatasyon işlemini hasta kendi kendine yapabileceği gibi, bu işlem doktor tarafından da yapılabilir. Dilatasyon işleminde idrar kanalı sert bir idrar sondası ya da buji adı verilen özel metaller ile genişletilir. Dilatasyon işlemi, poliklinik, hastane ya da evde gerçekleştirilebilir.  Hastanın uyutulması gerekmez. Önce idrar kanalının içine uyuşturucu etkisi olan jel sıkılır. Daha sonra dilatasyon işlemi yapılır. Hasta dilatasyon işleminden hemen sonra günlük işlerine geri dönebilir.

Dilatasyon Neden Yapılır?

Dilatasyon özellikle kapalı ameliyat (internal üretrotomi) yöntemi ile açılan dar bölgenin, daha sonra yeniden daralmaması için yaygın olarak kullanılan bir işlemdir. Yapılan araştırmalarda, dilatasyon işleminin darlığın yeniden oluşmasını tamamen engelleyemediğini, sadece darlığın yeniden gelişmesine kadar geçen süreyi uzattığını göstermiştir. Yani dilatasyon işlemi, darlığın tekrar etmesini kesin olarak önleyemez, sadece iki darlık arasındaki süreyi uzatabilir.

Üretroplasti (açık ameliyat) olmak yerine  tekrarlayan kapalı darlık ameliyatları (internal üretrotomi) ve üretral dilatasyon tedavisini tercih etmektedirler. Ancak, çok sayıda yapılan dilatasyon işlemleri, darlık bölgesindeki yara (skar) dokusunun sertliğini arttırmaktadır. Bu durum ise sonraki dönemde yapılacak olan üretroplasti ameliyatını hem zorlaştırmakta hem de başarısını düşürebilmektedir.

Sonuç olarak; dilatasyon işlemi geçici bir rahatlama sağlamakta ve darlığın tekrar etmesini geciktirebilmektedir. Ancak çok fazla sayıda ve uzun süre yapılmamalıdır. Çünkü üretra darlığı tedavisinde çok etkin bir tedavi yöntemi olan üretoplasti ameliyatının başarı şansını düşürebilmektedir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Retrograd Üretrografi
Devamını Oku

Retrograd Üretrografi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Nedir?2 Üretra Darlığı Nedir?3 Üretrografi Nedir?4 Retrograd Üretrografi Nasıl Yapılır?5 Retrograd Üretrografi İşlemini…
Üretroplasti nedir?
Devamını Oku

Üretroplasti Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir ?2 Üretra Darlığının Tedavisi Nasıldır ?3 Üretroplasti Nedir?4 Üretroplasti Nedir?…