Bu Yazıda Neler Var?
Makattan kan gelmesi, sık görülen bir belirtidir. Makat çatlağı ya da hemoroid gibi basit bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi, rektum kanseri gibi ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu yüzden makattan kan gelmesi mutlaka önemsenmesi gereken ve hemen doktora başvurulmasını gerektiren bir durumdur. Makattan kan gelmesi, makat kanaması ya da rektal kanama olarak da bilinir. Genellikle dışkılama ile birlikte makattan kan gelir. Ancak bazı durumlarda, dışkılama olmaksızın da kanama görülebilmektedir.
Makat Kan Gelmesi Kanser Belirtisi Mi?
Makattan kan gelmesi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Sindirim sistemi ağızda başlar ve anüste (makat) biter. Sindirim sistemi alt ve üst olmak üzere iki bölüme ayrılır. Ağızdan başlayan ve on iki parmak bağırsağının (duedenum) bittiği yere kadar olan bölüme üst, buradan makata kadar olan bölüme ise alt sindirim sistemi adı verilir. Üst sindirim sistemindeki kanamalarda dışkıda kahve telvesi şekelinde kan gelirken, alt sindirim sisteminden olan kanamalarda ise dışkıdaki kan daha açık kırmızı renkte olur. Kanama odağı makata yaklaştıkça daha parlak kırmızı renkli kanama görülür. Kanamanın ülser, hemoroid, makat çatlağı bir çok nedeni vardır. Her kanama kanser anlamına gelmez. Ancak aksi ispat edilinceye kadar kanser kabul edilmeli ve araştırılmalıdır. Bu yüzden makattan kanama olun kişilerin mutlaka doktora gitmesi gerekir.
Makat Kan Gelmesi Neden Olur?
Makattan kanama ile birlikte ağrı olması, genelde anal fissür yani makat çatlağına bağlı olarak görülür. Anal fissürde dışkılama sırasında şiddetli makat ağrısı hissedilir.
Makatta kanama ile birlikte yanma hissi olması, daha çok basur (hemoroid, mayasıl) hastalığını akla getirmelidir.
Makattan damlama şeklinde kanama olması, hemen her zaman ileri evre hemoroid hastalığına bağlıdır.
Makattan ağrısız kanama olması, hemoroid, polip ya da rektum kanseri gibi birçok hastalığa bağlı olabilmektedir.
Dışkı üzerinde çizgi şeklinde kan görülmesi, hemoroid, polip, rektum kanseri ve makat çatlağı gibi makata yakın hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
Tuvalet kağıdı üzerinde kan görülmesi, anal fissür, basur (hemoroid) gibi bir hastalıklara bağlı olabilir.
Makattan pıhtılı bir şekilde kanama olması, sindirim sisteminin herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Altta yatan neden anjiodisplazi, kolonun divertiküler hastalığı gibi nedenler olabilir.
Ciddi kabızlık ile birlikte makattan kanama olması, rektosel adı verilen bağırsak fıtıklaşması, kolonun divertiküler hastalığı, rektum kanseri gibi hastalıklara bağlı olabilir.
Makat Kan Gelmesi Durumunda Uygulanan Tetkikler Nelerdir?
Dışkıdan kan gelmesi durumunda yapılması gereken bunun nedeninin tespit edilmesidir. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır;
Makat ve rektumun muayenesi
Dışkı tahlili
Kolonoskopi, sigmoidoskopi ya da anoskopi gibi endoskopik tetkikler
Gerekirse ileri inceleme için dokudan parça alınması (biyopsi)
Karın içindeki yapıların görüntülenmesi için bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri
Makattan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Makattan olan kanamanın tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Makattan olan kanama hemoroid ya da anal fissür gibi kanser dışı iyi huylu nedenlerden kaynaklanmış olabilir. Bu hastalıkların tedavi edilmesiyle birlikte, makat kanaması da geçecektir. Hemoroid, anal fissür gibi sık rastlanan hastalıklar genellikle ameliyata gerek duyulmadan kolayca tedavi edilebilmektedir. Ancak bazen tedavide ilaçlar, botoks enjeksiyonu ve hemoroidal band ligasyonu gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Makattan kan gelmesi, bağırsak kanserinin belirtisi de olabilir. Bağırsak kanserine bağlı makat kanaması, iyi huylu hastalıklara göre çok daha nadir görülür. Makattan kanama ile birlikte, ani kilo kaybı ve karın ağrısı gibi belirtilerin de olması, kişinin yaşının ileri olması bağırsak kanserini akla getirmelidir. Hastaya mutlaka kolonoskopi yapılmalı ve kanser açısından araştırılmalıdır. Bağırsak kanseri tespit edilirse, hastalığın evresine göre tedavi planlanır.
Makattan Kan Gelmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Makattan kan gelmesi olan kişiler hangi bölüm doktoruna gitmeli? Makattan kanaması olan hastalara hangi bölüm bakar? Böyle bir durumda kişinin gitmesi gereken bölüm genel cerrahi veya gastroenteroloji bölümüdür. Her iki bölüm doktoru da bunun nedenini araştırmaya yönelik gerekli işlemleri yapar. Yemek borusu, mide, bağırsak ve makat gibi sindirim sisteminde gerekli olan ameliyatları genel cerrahi doktorları yapar.