Meatal Stenoz Nedir?
Üretranın dışa açıldığı deliğe meatus adı verilir. Bu delik normalde erkeklerde penisin ucunda, kadınlarda ise vajina girişinin hemen üzerinde bulunur. Çeşitli nedenlerden dolayı üretra ağzında görülen daralmaya meatal stenoz denir. Yani meatal stenoz, idrar çıkış deliğinin daralması anlamına gelir.
Çocuklarda görülen üretra ağzı daralmanın nedeni genellikle, üretra ağzının dışkı ya da idrarla ıslanmış olan alt beziyle uzun süre temasta kalması sonucu oluşan tahriş olmasıdır. Çocuk alt bezinde oluşan amonyak deride ve üretra ucunda kimyasal tahrişe neden olur. Uzun süre oluşan bu tahrişler sonunda üretra ağzında daralmaya yol açar. Çocuklarda görülen meatal stenozun diğer nedenleri arasında, geçirilmiş hipospadias ameliyatları, yaralanmalar, uzun süre idrar sondasının takılı kalması ve balanitis xerotica obliterans (BXO) hastalığıdır.
Erişkin yaşlarda görülen üretra ağzı daralmaları, genellikle takılan idrar sondalarına, geçirilmiş kapalı prostat ve mesane kanseri ameliyatlarına bağlı olarak gelişir. Balanitis xerotica obliterans (BXO) hastalığı da daralmanın bir başka nedeni olabilir.
Meatal Stenoz Tedavisi Nasıldır?
Dilatasyon (Genişletme): Darlığın buji adı verilen özel aletlerle ya da sondalarla genişletilmesi işlemidir. Dilatasyon işlemine bir süre devam edilir. Bu işlem sırasında yapışık kenarlar yırtılır. Dilatasyon sonrası darlığın tekrarlama ihtimali yüksektir.
Metaotomi: Daralan kısmın anestezi altında kesilmesi işlemidir.
Meatoplasti: Daralan kısmın anestezi altında makasla kesilmesi, genişletilmesi ve tekrar dikilerek onarılması işlemidir. Daha sonra bir süre evde dilatasyon uygulanması gerekebilir. Meatal stenozun meatoplasti ile tedavi sonuçları yüz güldürücüdür.