Üretra Darlığı Tedavisinde Üretral Stentlerin Yeri Var Mıdır?

Üretra Darlığı Tedavisinde Üretral Stentlerin Yeri Var Mıdır?
Üretra Darlığı Tedavisinde Üretral Stentlerin Yeri Var Mıdır?

Üretral Stent Nedir?

Üretral stent, üretra darlığı tedavisinde kullanılan halka şeklindeki yapılardır. Bu stentler görünüş ve üstlendiği görev bakımından aslında kalp stentlerine benzer. Stent, idrar kanalındaki darlık kapalı olarak internal üretrotomi yöntemiyle açıldıktan sonra, idrar kanalının dar olan ve açılan bölümüne yerleştirilir. Amaç idrar kanalında dar olan bölgenin yeniden daralmasını engellemek ve içinden idrarın geçmesini sağlamaktır.

Üretra darlıklarının en önemli nedeni iyatrojenik yani kapalı prostat ameliyatı, sistoskopi gibi tıbbi girişimler sırasında meydana gelen nedenlerdir. Üretra darlığı neden olduğu şikayetler ve sık tekrarlama özelliği nedeniyle kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Üretra darlığının tedavisinde kullanılan yöntemler; hastanın kendisine sonda uygulaması (self kateterizasyon), üretra dilatasyonu, kapalı ve açık üretra darlığı (üretraplasti) ameliyatıdır. Üretroplasti tekrarlayan arka üretra darlıklarında en ideal tedavi yöntemidir.  Ancak bazı hastalar bu ameliyat için uygun değildirler ya da ameliyatı istememektedirler.  Bu tür hastaların tedavisinde kalıcı üretral stent uygulamaları tercih edilebilir bir tedavi yaklaşımdır.

Üretral Stentin Komplikasyonları Nelerdir?

Ameliyat sırasında komplikasyon gelişmesi son derece azdır. Ameliyat sonrası dönemde stentin yer değiştirmesi, idrar yaparken yanma, ağrı ve sızlama, enfeksiyon gibi durumlar görülebilir. Üretral stentlerin uzun dönem başarısı düşüktür. Hastalarda memnuniyet oranı %30’un altındadır. Sonuçlarının çok olumlu olmaması ve komplikasyon oranlarının yüksek olması nedeniyle üretral stentler günümüzde çok yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Üretra Darlığı Tedavisinde Üretral Stentlerin Yeri Var Mı?

Stent tedavisi, kalp damarlarının daralmasında da kullanılır. Damar içinde daralan yere konulan stentler, darlığı açar, yeniden kapanmasını önler. Kan bu stentlerin içinden rahatça geçer. Ancak üretra darlığında ancak geçici tedavi olarak kullanılan üretral stentler, kalp damarlarında gösterdiği faydayı üretra darlıklarında gösterememiştir. Ayrıca üretral stent uygulanması daha sonra yapılacak olan üretroplasti ameliyatlarını da büyük oranda zorlaştırır ve başarısını düşürür. Bu yüzden üretral stent tedavisinin, üretra darlığı tedavisinde yeri yoktur.

 

 

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Retrograd Üretrografi
Devamını Oku

Retrograd Üretrografi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Nedir?2 Üretra Darlığı Nedir?3 Üretrografi Nedir?4 Retrograd Üretrografi Nasıl Yapılır?5 Retrograd Üretrografi İşlemini…
Üretroplasti nedir?
Devamını Oku

Üretroplasti Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir ?2 Üretra Darlığının Tedavisi Nasıldır ?3 Üretroplasti Nedir?4 Üretroplasti Nedir?…