Bu Yazıda Neler Var?
Prostat biyopsisi, prostat kanserinin kesin tanısı için gerekli olan bir işlemdir. Prostat kanseri, erkeklerde sık görülen bir kanser türüdür. Bu yüzden 40 yaşından itibaren her erkeğin düzenli olarak bir üroloji doktoruna gitmesi, prostat muayenesi ve PSA testi yaptırması gerekmektedir. Prostat muayenesi makattan parmakla ve sadece üroloji doktorlarınca yapılan bir muayene şeklidir.
Prostat Biyopsisi Nedir?
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanserlerden biridir. Prostat kanseri kesin tanısı için için prostat bezinden tahlil için parça alınması gerekir. Her ne kadar günümüzde teknoloji çok ilerlese de, prostat kanseri tanısı için halen prostat biyopsi işlemine gerek duyulmaktadır. Bu işlem için özel bir iğne kullanılır. Prostatın farklı bölgelerinden en az 12 parça alınır. Biyopsi ile alınan prostat parçaları laboratuvara gönderilir. Burada özel boyalarla işlem gördükten sonra mikroskop altında patoloji uzmanı tarafından incelenir. Bu inceleme sonucunda prostat kanseri hücresi olup olmadığı araştırılır.
Biyopsi Neden Yapılır?
Kan PSA değerinin normalden yüksek olması ya da parmakla prostat muayenede anormal bir durum tespit edilmesi halinde prostattan biyopsi alınmalı ve prostat kanserinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Prostat kanserinin kesin tanısı prostat biyopsisi ile konur.
Biyopsi işlemi ultrason eşliğinde yapılan ve prostattan özel bir iğne ile küçük parçaların alınmasına dayanan bir işlemdir. Biyopsi işlemi üroloji ya da radyoloji uzmanları tarafından uygulanmaktadır.
Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Biyopsi işlemi genellikle makat bölgesinin uyuşturulması ile yapılır. Makata uyuşturucu ve kayganlaştırıcı özelliği olan bir ilaç sıkılır. Bir süre sonra bir ultrason ile makata girilerek, prostat bezinin değişik yerlerinden doku parçaları alınır. Biyopsi işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer. Son zamanlarda teknolojideki ilerlemelerle birlikte füzyon biyopsisi adı verilen bir biyopsi geliştirilmiştir. Daha çok, ilk biyopsisinde kanser tespit edilmeyen ancak kanser şüphesi devam eden kişilerde, ikinci kez biyopsi yapılması gerektiğinde tercih edilir.
Prostat Biyopsi Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır?
Biyopsi öncesi, doktor kontrolünde olmak kaydıyla Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor ise en az 1 hafta önceden kesilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar haricinde hasta, devamlı olarak kullandığı ilaçlar varsa bunları kullanmaya devam edebilir. Eğer hasta uyutulmayacak ise aç olmak gerekmez. Ancak hastaya hafif bir rahatlama sağlamak için uygulanan sedasyon anestezisi uygulanacak ise, işlem öncesi 6 saatlik bir açlık gerekir. Ayrıca işlem öncesi makat temizliği için lavman yapılması gerekir. Enfeksiyon gelişimini önlemek için bir gün önceden antibiyotik önerilmektedir.
Prostat Biyopsisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Biyopsi sonrasında, doktor tarafından hastaya verilen antibiyotik kullanılmaya devam edilmelidir. Bazen biyopsi sonrası hastanın ateşi yükselebilir. Bu durumda hasta mutlaka doktorunu arayarak bilgi vermelidir. Doktor bu durumda, hastanın kullandığı ilacı değiştirebilir ya da hastaneye yatırabilir.
Biyopsi sonrasında bir hafta süreyle idrar, dışkı ve meni kanlı gelebilir. Bu normal bir durumdur. Korku ve paniğe gerek yoktur. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur.