Bu Yazıda Neler Var?
Prostat kanseri evreleri, hastalığın tedavisi için önemlidir. Prostat kanserinde tedavi seçiminde, hastalığın evresinin büyük önemi vardır.
Prostat Kanserinin Evrelemesi Nasıl Yayılır?
Prostat kanseri erken dönemde tespit edilip tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek prostat bezinin dışına yayılabilir. Prostat kanseri üç farklı yolla vücudun değişik kısımlarına sıçrayabilir. Bu yollar;
- Kanser dokusunun büyüyerek çevre dokulara doğru ilerlemesi
- Lenf damarlarına karışarak lenf bezlerine yayılma
- Kana karışarak akciğer, kemik gibi uzak bölgelere yayılma
Prostat Kanserinin Evreleri Nasıl Belirlenir?
Prostat kanseri tanısı konduğunda, öncelikle hastalığın evresini yani prostat dışına çıkıp çıkmadığının ve vücutta ne derece yaygın olduğunu belirlemek gerekir. Prostat kanserinin evrelenmesinde aşağıdaki yöntemlerden bazıları kullanılır.
- Parmakla prostat muayenesi
- Kan PSA düzeyi
- Transrektal ultrasonografi
- Endorektal MR
- Karın ve pelvis bölgesi BT
- Kemik sintigrafisi
- PSMA-PET
Prostat Kanseri Evreleri Nasıldır?
Prostat kanserinin 4 farklı evresi bulunmaktadır. Bunlar;
1. Evre Prostat Kanseri
Prostat kanserinin ilk evresidir. Hastalık henüz prostat bezi içerisindedir, prostat dışına çıkmamıştır. Bu evredeki hastalık görüntüleme yöntemleri ya da prostat muayenesi ile tespit edilemez. Hastalık prostat büyümesi nedeni ile yapılan kapalı prostat ameliyatı (TUR ameliyatı) ya da prostat biyopsisi ile anlaşılır. Kan PSA değeri 10’un altında çıkar.
2. Evre Prostat Kanseri
Prostat kanseri henüz prostat dışına çıkmamıştır. Tümör prostat bezinin bir yarısında ya da her iki yarısında olabilir.
3. Evre Prostat Kanseri
Bu evrede prostat kanseri, artık prostatı çevreleyen kapsülünün dışına çıkmıştır. Prostatın hemen yanındaki meni kesesine de yayılmış olabilir. Yani bu evredeki prostat kanseri, çevre dokulara ilerlemeye başlamış, ancak kanser hücreleri henüz daha lenf sistemine ya da diğer organlara yayılmamıştır.
4. Evre Prostat Kanseri
Bu evrede prostat bezi, idrar kesesi ve rektum gibi çevresindeki dokulara yayılmıştır. Daha sonraki evrelerde ise kanser hücreleri lenf sistemine ve kana karışarak kemiklere, karaciğere ve akciğerlere yayılır.
Prostat kanseri hastalığının tedavisinde seçilecek olan yöntem, hastalığın evresine göre değişir. Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, hormon tedavisi, kemoterapi ve radyoterapi (ışın tedavisi) bulunmaktadır. Tedavide bu yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılabilir.