Bu Yazıda Neler Var?
Yakın Görme Bozukluğu (Presbiyopi) Nedir?
Yakın görme bozukluğu ya da tıp dilindeki adıyla presbiyopi, yaşa bağlı olarak oluşan yakını görememe sorunudur. Presbiyopinın nedeni ilerleyen yaşla birlikte göz lensinin esnekliğini kaybetmesidir. Genellikle 40 yaşından sonra başlar ve giderek ilerler. Presbiyopinin ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkması, yaşlanmanın bir belirtisi olarak kabul edilir.
Yakın Görme Bozukluğu Neden Oluşur?
Presbiyopinin altında yatan neden yaşlanmadır. Genç kişilerde göz lensi yumuşak ve esnek olduğu için yakındaki cisimlere odaklanılması çok daha kolay olmaktadır. Odaklanma işlemi sırasında gözün “silier cisim” denilen bölgesinde bulunan kaslar kasılır ya da gevşer. Buna bağlı lifler gerilir ya da gevşer. Liflerin bu hareketi ile lensin incelerek ya da kalınlaşarak kırıcılığının artmasına neden olur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte gözün bu yeteneği bozulur, göz merceği sertleşmeye başlar ve esnekliğini kaybeder. Bu durum ışığın retina üzerinde odaklanmasını engeller, ışık retinanın arka tarafında odaklanır ve kişiler yakındaki cisimleri görmekte zorlanır.
Presbiyopinin Belirtileri Nelerdir?
Presbiyopi hastaları, 50 cm’den daha yakına getirdiklerinde cisimleri görmede zorluk çekerler. Bu nedenle cisimleri net görmek için gözlerinden uzaklaştırırlar.
Küçük yazıları okumanın zorlaşması
Yakın cisimleri görme problemi
Baş ağrısı
Göz kuruluğu
Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Presbiyopi göz hastalıkları uzmanı tarafından tedavi edilir.
Gözlük Tedavisi
Presbiyopinin en basit tedavisi gözlük kullanmaktır. “Okuma gözlüğü” olarak bilinen bu gözlük presbiyopinin tedavisinde kullanılan geçici bir çözümdür.
Kontakt Lens Tedavisi
Gözlük kullanmak istemeyen kişilerin kullandıkları lenslerdir.
Monovizyon Excimer Lazer Tedavisi
Bu tedavi yönteminde gözlerden biri yakın mesafeyi, diğer göz ise uzak mesafeyi daha iyi görmektedir. Görüntüler arasında seçim beyin tarafından yapılır.
Multifokal Göz İçi Lens Tedavisi
Bu tedavide katarakt tedavisinde de kullanılan göz içi lens, göz merceğinin yerine yerleştirilir. Göze yerleştirilen bu yeni lens ömür boyu çıkarılmaz.