Bu Yazıda Neler Var?
Üretra darlığından korunma mümkün mü? Nelere dikkat edilmeli? Üretra darlığı ya da idrar yolu darlığı, her 1000 erkekten 6’sını etkileyen bir durumdur. Üretra darlığı, çeşitli nedenlerden dolayı uretranın içini döşeyen epitel adı verilen hücre tabakasının hasar görmesi sonucu oluşur. Oluşan bu hasar iyileştiğinde skar dokusu oluşur. Skar dokusu da idrar kanalını büzüştürerek daralmaya neden olur.
Üretra Darlığı Nedir?
Üretra ya da dış idrar kanalı, erkeklerde yaklaşık 20 cm, kadınlarda ise 4 cm uzunluğunda ince bir tüp şeklindedir. Bu kanal vasıtasıyla idrar kesesinde biriken idrar dışarıya atılır. Bir takım nedenlerden dolayı idrar kanalın daralması ve idrar yapmada zorluk çekilmesi durumuna üretra darlığı denir.
Üretra Darlığı Neden Olur?
Erkeklerde üretra kabaca ön ve arka üretra olmak üzere 2 bölümden oluşur. Ön üretradaki darlıklar daha çok iltihaplanma, yangı, enfeksiyon, sonda takma gibi tıbbi girişimler ya da kazalar sonucu yaralanmalar nedeniyle oluşur. Arka üretra darlıkları ise genellikle, leğen kemiği kırıkları, kapalı prostat ya da mesane kanseri ameliyatı gibi geçirilen cerrahi girişimler sonucu oluşur.
Üretra Darlığından Korunma İçin Ne yapmalı?
Üretra darlığından korunma, her zaman mümkün olmayabilir. Ancak darlık oluşumunu önlemek için alınabilecek bazı tedbirler bulunmaktadır. Bir takım önlemler alınarak ya da bazı hususlarda dikkatli davranılarak üretra darlığı gelişimi önlenebilir.
Üretra Darlığından Korunma Yolları Şunlardır;
- Bazı kişilerin belli aralarla kendi kendine sonda takıp idrar keselerini boşaltması gerekir. Bu olaya temiz aralıklı kateterizasyon ya da kısaca TAK adı verilir. Nörojen mesane hastalığında ya da mesane kanseri nedeniyle mesanesi alındıktan sonra bağırsaktan yeni mesane yapılan hastalarda TAK yöntemi sık kullanılmaktadır. TAK yapılırken mutlaka kaydırıcı jel kullanılmalı ve mümkün olan en ince idrar sondası seçilmelidir. Aksi takdirde üretranın içini döşeyen tabaka zedelenir ve darlık oluşur.
- Şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak ya da mutlaka prezarvatif kullanmak gerekir. Cinsel ilişki ile bulaşan gonore (bel soğukluğu) ve klamidya enfeksiyonları üretra darlığına neden olabilmektedir. Bel soğukluğu tedavi edilmez ise üretra darlığına yol açabilir.
- Vajinal enfeksiyonu olan kişilerle cinsel ilişkide bulunmaktan kaçınılmalıdır.
- Düzenli aralıklarla bel soğukluğu ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırılmalı ve hastalık tespit edilirse hemen tedavi uygulanmalıdır.
- Spor yaparken uygun koruyucu ekipman kullanılmalıdır.
- Pelvik (leğen) kemiği yaralanmaların önlenmesi için adımlar atılmalıdır.