Bu Yazıda Neler Var?
Kaşıntı Nedir?
Kaşıntı nedenleri arasında, başta deri hastalıkları olmak üzere, kansızlıktan parazite kadar bir çok hastalık bulunmaktadır. Oldukça sık karşılaşılan kaşıntı pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Kaşıntı vücudun bir çeşit uyarısı ya da derinin bir tepkisidir.
Kaşıntı Neden Olur?
Kaşıntı nedenleri arasında en sık görülenleri;
Deri Hastalıkları
Kaşıntılı deri hastalıkları arasında en sık görülenleri egzema (dermatit), sedef hastalığı, uyuz, bit, su çiçeği ve kurdeşen hastalığıdır. Kaşıntı genellikle derinin belirli bir alanını etkiler. Genellikle kırmızı, tahriş olmuş deri ve kabarcıklar da kaşıntıya eşlik eder.
Karaciğer Hastalıkları
Kaşıntıya neden olan başlıca karaciğer hastalıkları; safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıklarıdır. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı daha çok sırt bölgesinde görülür. Kaşıntının şiddeti genellikle gündüz vakti ve kış aylarında artar.
Diyabet (Şeker Hastalığı)
Diyabet hastalarının önemli bir kısmında kaşıntı görülür. Bunun nedeni şeker hastalığının deriyi kurutmasıdır. Kaşıntı, bazen hastalığın tanısının konulmasına yardımcı olabilir. Hastalıkta kan şeker düzeylerinin normal sınırlara gelmesi ile kaşıntı azalır hatta kaybolur.
Tiroit Hastalıkları
Tiroit hastalıklarında kaşıntının nedeni genellikle tiroit antikorlarıdır. Hem hipertiroidi hem de hipotiroidi hastalığında kaşıntı görülebilir. Hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte kaşıntı genellikle geçer.
Böbrek Hastalıkları
Kronik böbrek hastalarının çoğunda kaşıntı görülmektedir. Bunun nedeni kan üre düzeyindeki artıştır. Diyaliz tedavisi uygulanan hastalarda kaşıntı görülmesinin en önemli nedeni deri kuruluğudur. Ayrıca bu hastalarda kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesinin bozulması da kaşıntıya neden olur.
Sinir Sitemi Hastalıkları
Sinir liflerinde meydana gelen hasar sonucu oluşan kaşıntıda deride kızarıklık olmaz. Kaşıntıya neden olan sinir sistemi hastalıkları arasında MS (Multiple Skleroz), beyin tümörü, felç veya inme bulunmaktadır.
Psikiyatrik Nedenler
Kaşıntı bir çok psikiyatrik hastalıkta görülebilir. Bunlar demans (bunama), şizofreni, kişisel bozukluklar, primer depresif hastalık ve davranış bozuklukları gibi hastalıklardır.
Kanser
Bazı kanser hastalıklarının ilk belirtisi kaşıntı olabilir. Lösemi ve deri lenfomasının en önemli bulgularından biri kaşıntı olabilir.
İlaçlara Bağlı Gelişen Kaşıntı
Kullanılan bazı ilaçlar karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozarak kaşıntıya neden olabilir. Hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, kalp ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları, bazı antibiyotikler, pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar ve bazı antidepresanlar kaşıntıya neden olabilir.
Kaşıntıya Hangi Bölüm Bakar?
Kaşıntı bir çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden altta yatan hastalığın tedavisi ilgili bölüm tarafından yapılır. Öncelikle kaşıntısı olan bir kişinin, dermatoloji bölümüne gitmesinde fayda vardır.