Bu Yazıda Neler Var?
Çocuklarda Şeker Hastalığı Görülür Mü?
Çocuklarda şeker hastalığı belirtileri nelerdir? sorusu anne ve babaların en çok merak ettiği konulardan biridir. İşte çocuklarda görülen şeker hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler…
Şeker hastalığı ya da diyabet, çocuklarda erişkinlere göre daha seyrek görülen bir hastalıktır. Bu yüzden çocuklarda şeker hastalığı olabileceği pek akla gelmez. Ancak, bebeklik döneminden itibaren çocuklarda da şeker hastalığı görülebilir.
Çocuklarda şeker hastalığının görülme yaşı ortalama 8 yaş civarıdır. Ancak son yıllarda daha da küçük yaşlardaki çocuklarda şeker hastalığı görülme sıklığı artmaya başlamıştır. Çocuklarda görülen şeker hastalığının neredeyse tamamı, Tip1 diyabet denilen şeker hastalığı türündedir. Bu tür şeker hastalığında, pankreasta insülin hormonu üreten hücreler kalıcı olarak tahrip olmuştur. Bu çocuklar yaşamları boyu insülin kullanmak durumundadırlar.
Çocuklarda diyabet az görülen bir hastalık olsa da, kronik yani yaşam boyu süren bir hastalık olmasından dolayı önem taşımaktadır. Çocukluk çağındaki görülen kronik hastalıkların başında şeker hastalığı gelmektedir. Hastalığın kontrol altına alınamaması, erken yaşlarda böbrek yetmezliği, görme kaybı, sinir uçlarında ve hücrelerinde zedelenme ve kalp ve damar hastalıklarına yol açabilir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda görülen şeker hastalığının belirtileri erişkinlerdekine benzer. En sık görülen belirtiler; çok sık idrara çıkma, idrar miktarında artış, çok su içme ve iştah artışıdır. Anne baba, en çok çocuklarının her zamankinden daha çok su içmeye başladığını söyler. Çocuk çok fazla idrar yapma ihtiyacı duyar ve ders sırasında tuvalete gitmek için sık sık izin istemeye başlar. Ayrıca aşırı idrar üretimi nedeniyle, daha önce gece idrar yapmak için hiç uyanmayan çocuk, geceleri 1-2 kez idrar yapmak için uyanır. Hatta bazen çocuk gece altını da ıslatabilir. Eğer çocuk küçükse, anne daha sık bez değiştirme ihtiyacı duyar. Çocuğun iştahında artış olur, ancak buna rağmen kilo kaybı görülür.
İnsülin hormonunun olmaması nedeniyle, zaman içinde yağ ve kas dokusunda azalma ortaya çıkar. Okul çağındaki çocuklarda ders çalışmaya karşı isteksizlik, görmede azalma ve yorgunluk görülür. Kız çocuklarında genital bölgede sık mantar enfeksiyonunun ortaya çıkması da önemli belirtilerdendir.
Hastalığın fark edilmediği çocuklarda bir süre sonra insülin eksikliği daha da şiddetlenir. Buna bağlı olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, gözlerde içe çöküklük, solunum sıkıntısı ve ağız kokusu gibi diyabet komasına ait belirtiler görülmeye başlar.
Çocuk Şeker Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Çocuk yaş grubunda görülen şeker hastalığının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bölüm, çocuk endokrinolojisi bölümüdür. Çocuk sağlığı ve hastalıklarının bir üst uzmanlık alanı olan çocuk endokrinolojisi bölümü, şeker hastalığı dışında raşitizm, obezite ve tiroid hastalıkları gibi hormon hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.