Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı Nedir? 

Alzheimer hastalığı, demans yani bunama ile kendini gösteren ve kişinin günlük yaşamını sürdürmesini engelleyen, ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Hastalığın en önemli belirtileri hafıza, soyut düşünme ve karar verme yeteneğinde bozulmadır.

Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak belli değildir. Hastalığının görülme sıklığı yaşın ilerlemesiyle birlikte artar. Sinsi başlangıçlı olan ve yavaş ilerleyen bu hastalık, 80’li yaşlarda yaklaşık %50 oranında görür.  Ancak 60 yaşın altında bu hastalığa yakalanan kişilerin ailelerinde genetik bir yatkınlık olduğu düşünülür.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer hastalığındaki hafıza bozukluğu, genellikle yakın geçmişe ait hafızadır. Hasta, tanıdıklarının isimlerini unutur, tarihleri unutur,  sokakta dolaşmakta zorlanır, ancak daha eskiden yaşamış olduğu olayları daha iyi hatırlar.

Hastalığın daha ileri evrelerinde, hastada davranış bozuklukları, hayal görmeler onlar ve giyinme, saç tarama, beslenme gibi günlük işlerini tek başına yapamama, aile bireylerini tanıyamama, evin yolunu bulmada zorlanma, tuvaletini kaçırma ve yatağa bağımlılık gelişir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Beyincik Sarkması
Devamını Oku

Beyincik Sarkması Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Beyincik Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?2 Beyincik Sarkmasının Tedavisi Nedir? Beyincik sarkması ya da diğer adıyla…