İdrardan kan gelmesi, başta taş ve mesane kanseri olmak üzere bir çok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. İdrar, vücutta dolaşan kanın böbrekler tarafından süzülmesi sonucu ortaya çıkan bir sıvıdır. Normalde idrar içinde eritrosit adı verilen kırmızı kan hücreleri bulunmaz. Çünkü bu hücreler böbreklerdeki filtreden geçemezler ve bu yüzden idrar içinde bulunmazlar.
İdrarda kan hücrelerinin bulunmasına hematüri adı verilir. Bu anormal bir durumdur. İdrarda kan hücreleri çok fazla olduklarında gözle fark edilir. Yani idrar çay renginde ya da daha parlak kırmızı renktedir. Kan hücreleri daha az olduğunda ise bu durum çıplak gözle anlaşılmaz, ancak idrar tahlilinde ortaya çıkar.
İdrar tahlili neticesinde fark edilen hematüri durumuna “mikroskopik”, kişinin idrarındaki renk değişikliğini fark edip doktora gitme ihtiyacı duyduğu hematüri durumuna “makroskopik” veya “gross” hematüri adı verilir.
İdrardan kan gelmesi çeşitli nedenlere bağlıdır. En sık görülen nedenler arasında idrar yolu enfeksiyonları ve taş hastalığı bulunmaktadır. Böbrek ve idrar kesesi kanserlerinde de idrarda kan gözükür.
İdardan kan gelmesinin nedenleri;
- idrar yolu enfeksiyonu
- Nefrit ya da pyelonefrit
- Böbrek ya da idrar yolları taşı
- Glomerulonefrit
- Aşırı egzersiz
- Prostat Büyümesi
- Prostat Kanseri
- Mesane Kanseri
İdrarından kan gelen kişi ya da idrar tahlilinde kan tespit edilen kişi öncelikle üroloji bölümüne gitmelidir. Üroloji uzmanı taş, kanser ya da enfeksiyon olmadığını tespit ederse hastayı nefroloji bölümüne yönlendirecektir.