Ürostomi Torbası Nedir? Ne İşe Yarar?

Ürostomi Torbası Nedir? Ne İşe Yarar?
Ürostomi Torbası Nedir? Ne İşe Yarar?

Ürostomi torbası, içinde idrarın toplanmasını sağlayan özel yapılmış bir torbadır. Ürostomi, idrar kanalının karın ön duvarına ağızlaştırılması işlemidir. Ostomibağırsak, mesane, mide gibi içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması işlemidir. Ostomilerin isimleri ağızlaştırılan organa göre değişir.  Ürostomi, daha çok mesane kanseri nedeniyle mesanesi yani idrar kesesi alınan hatalarda uygulanan bir yöntemdir.

Ürostomi Nedir?

Ürostomi, mesane ya da idrar yollarının hastalıklı olan ya da hasarlı bölümünün alınmasından sonra, idrar kanallarının karın cildine doğrudan ya da bir bağırsak aracılığıyla ağızlaştırılması işlemidir. Mesane kanserinin bazı türlerinde, mesane tamamen çıkarılır. Ancak böbreklerde üretilen idrarın birikebileceği ya da dışarı tahliye edileceği bir düzenek gereklidir. Bunun için ya bağırsaktan yapay mesane yapılır ya da idrar kanalları bir bağırsak parçası aracılığıyla karın ön duvarına ağızlaştırılır. Bu ağızlaştırılma işlemine ürostomi denir. Eğer karın duvarına ağızlaştırma olursa, idrarı içinde toplayan bir torbaya ihtiyaç olacaktır. İşte bu torbaya ürostomi torbası adı verilir.

Ürostomi Torbası Nedir?

Ürostomi Torbasını Kim Kullanır?
Ürostomi Torbasını Kimler Kullanır?

Çeşitli nedenlerden dolayı idrar kesesi ya da idrar yolunun hastalıklı ya da zarar görmüş kısmı çıkarıldıktan sonra, idrar kanalları ya bir bağırsak parçasına bağlanarak ya da doğrudan karın ön duvarına ağızlaştırılır. Buraya da ürostomi torbası takılır ve idrar bu torba içinde toplanır.

Mesane kanseri oldukça sık görülen bir hastalıktır. Mesane kanseri tedavisinde bazen idrar torbasının tamamen çıkarılması gerekebilir. Bu işleme radikal sistektomi adı verilir. Mesane çıkarıldıktan sonra ya bağırsaklardan yeni bir mesane yapılır (yapay mesane) ya da idrar kanallarının ucu bir bağırsak parçası aracılığıyla karın duvarına ağızlaştırılır. İşte karın duvarına ağızlaştırılan kısma da ürostomi torbası takılır.

Ürostomi torbasının altında, torbanın içinde biriken idrarı gün boyunca tekrar tekrar boşaltmaya yarayan bir drenaj musluğu bulunmaktadır.

Ürostomi Torbası SGK Ödeme Koşulları Nelerdir?

Ürostomi torbasının SGK tarafından karşılanabilmesi için için mutlaka bir uzman hekim raporunun düzenlenmesi gerekir. Bu raporda hastalığın tanısı, hangi ameliyatın uygulandığı, kullanılacak olan malzemenin adı, kullanım süresi ve günlük kullanım miktarı belirtilmelidir. Bazen hastada ikinci bir stoma örneğin kolostomi mevcut olabilir. Böyle bir durum varsa bu raporda açık bir şekilde belirtilmelidir.

Ürostomi torbası, adaptör ve pasta sağlık raporunda tedavi protokolü gereğince doktor tarafından reçetede belirtilen adetler esas alınarak en fazla 2 (iki) aylık miktarlarda reçete edilmesi halinde SGK tarafından bedeli karşılanır.

 

0 Shares:
2 yorumlar
    1. Mevzuata göre, kolostomi veya ürostomi torbası için uzman hekim raporu gerekir. Bu raporda; hastalığın tanısı, yapılan ameliyatın cinsi, kullanılacak olan malzemenin adı, kullanım süresi ve günlük kullanım miktarı belirtilir. Hekim tarafından ürostomi torbasının en fazla 2 (iki) aylık reçete edilmesi halinde Kurum tarafından bedeli karşılanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Hasta Alt Bezi
Devamını Oku

Hasta Bezi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hasta Bezi Hangi Durumlarda Kullanılır?1.1 Beyin ve Sinir Hastalıkları1.2 Omurga Hastalıkları2 Hasta Bezi Hangi…
Ürostomi Torbası Değişimi
Devamını Oku

Ürostomi Torbası Değişimi Nasıl Olur ?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ürostomi Torbası Değişimi İçin Gerekli Malzemeler2 Cildin Temizlenmesi3 Stoma Ağzının Ölçülmesi4 Adaptörün Hazırlanması5 Pastalama…
Ostomi
Devamını Oku

Ostomi (Stoma) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ostomi Nedir?1.1 Kolostomi Nedir?1.2 Ürostomi Nedir?1.3 Stoma (Ostomi) Kimler İçindir?2 İleostomi ve Kolostomi Yaşam…