Bu Yazıda Neler Var?
Bel ağrısı nedir? Bel ağrısı oldukça sık görülen bir ağrı türüdür. Kişinin hareketlerini kısıtlayan, yürümesini, ayakta durmasını ve hatta oturup kalkmasını dahi zorlaştıran, oldukça can sıkıcı bir şikayettir. Bel ağrısı nüfusun yaklaşık %80’’ini yaşamlarının herhangi bir döneminde etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biridir. Ağrıma, acıma, yanma ya da batma şeklinde hissedilebilir. Keskin ya da künt özellikte olabilir. Bazı ağrılar noktasal olarak gösterilebilirken, bazı ağrıların ise yeri tam olarak gösterilemez, yani dağınık vaziyettedir.
Bel Ağrısı Nedir?
Akut Bel Ağrısı Nedir?
Kronik Bel Ağrısı Nedir?
Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Bel ağrısının en sık görülen nedenleri şunlardır;
Bel Fıtığı
Bel fıtığı, omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki diskin yırtılarak sinirleri sıkıştırmasıdır. Genellikle şiddetli bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrı ile kendirin belli eder. Genellikle ağır kaldırma, uzun süre eğilerek çalışma, aynı pozisyonda kalma ve aşırı kilo gibi nedenlerden dolayı kaynaklanır. Fıtığın bulunduğu yere göre bel ağrısı ya da bacak ağrısı daha ön planda olabilir. Hareket kısıtlılığı, yürüme zorluğu, oturup kalmada güçlük, idrarını tutamama ve sertleşme sorunlarına neden olabilir.
Bel Kemiğinde Kırılma veya Kayma
Omurgayı oluşturan kemiklerdeki kırılma oluşabilir. Bu kırıklar nedeniyle bir üstteki omur alttakinin üzerinde öne doğru yer değiştirerek kayabilir. Buna spondilolistezis adı verilir.
Omurga Kanal Daralması
Omurga içerisinde bulunan kanaldan omurilik geçmektedir. Bacaklardaki duyu hissi ve kasların hareket yeteneği omurilik sinirleri tarafından taşınır. Ayrıca idrar ve dışkı tutmayı da kontrol eder. Omuriliğin içinden geçtiği kanalın daralmasında, belli mesafe yürüdükten sonra bacaklarda kuvvet kaybı, his kaybı ya da uyuşukluk görülür.
Omurga Enfeksiyonu
Omurgada görülen enfeksiyonlarının yarısından fazlası bel bölgesinde görülür. Bakteri, virüs ve mantarlar omurgada enfeksiyona neden olabilir. Beslenme bozuklukları, obezite, şeker hastalığı ve bazı kanserler omurga enfeksiyonu riskini artırır. Omurga enfeksiyonu, omurga ameliyatı sonrası da gelişebilir.
Omurga Tümörleri
Omurgada görülen tümörler, kemik, yumuşak doku ya da sinirden köken alabilir. İyi veya kötü huylu olabilen tümörler, omurga ve omuriliği oluşturan hücrelerden kaynaklanabileceği gibi, prostat ya da meme gibi vücudun başka yerinden omurgaya sıçramış olabilir.
Bel Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Bel ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Hangi bölüme gidileceği nedene göre değişir. Ancak bel ağrısı ile ilgilenen bölümler fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi ve travmatoloji, algoloji bölümleridir.