Ürostomi Torbası Değişimi Nasıl Olur ?

Ürostomi Torbası Değişimi
Ürostomi Torbası Değişimi Nasıl Olur?

Ürostomi torbası değişimi belli aralıklarla yapılması gereken bir işlemdir. Peki ürotomi torbası nasıl değiştirilir? Yazıyı okumaya devam ederseniz bunun çok da zor olmadığını göreceksiniz. Aslında anlatacaklarım diğer ostomi torbaları yani kolostomi ve ileostomi için de geçerlidir. Ürostomi torbası üç parçadan oluşur. Bunlar torba, adaptör ve pastadır.

Bazı kişilerde mesane kanseri ya da başka nedenlerden dolayı idrar kesesinin çıkarılması gerekebilir. Mesane kesesinin çıkarılmasına sistektomi adı verilir. Mesane çıkarıldıktan sonra, idrar kanallarının uçları 15 cm uzunluğundaki bir bağırsak parçasına bağlanır. Bu bağırsak parçasının  diğer ucu ise  karın ön duvarına ağızlaştırılır. Bağırsağın karın duvarına ağızlaştırıldığı yere ostomi adı verilir. Buraya da ürostomi torbası takılır ve idrar bu torba içinde toplanır.

Ürostomi Torbası Değişimi İçin Gerekli Malzemeler

Öncelikle değişim için gerekli olan malzemeler kolostomi torbası, makas, pasta, temizleyicilerdir. Eski torbanın atılacağı koyu renkli bir çöp poşeti de bulunmalıdır.

Cildin Temizlenmesi

Daha sonra cildin temizlenmesi gerekir. Eski torba dikkatli bir şekilde çıkarılır. Stoma etrafındaki cilt tahriş edilmeden temizlenir ve kurulanır.

Stoma Ağzının Ölçülmesi

Stomanın genişliği bir stoma ölçer kullanılarak belirlenir. Her kişide stoma genişliği aynı olmayabilir. Bu yüzden stoma genişliğinin ölçülmesi gerekir.

Adaptörün Hazırlanması

Eğer adaptör hazır kesilmiş bir adaptör değil ise,  adaptör tespit edilen stoma ölçüsüne göre kesilir.

Pastalama İşlemi

Ürostomi Pastası
Pastalama İşlemi

Daha sonra eğer ihtiyaç varsa adaptörün pastalanması gerekir. Pasta adaptör ve stoma arasında kalan cildin idrar ile temas etmesini önler. Stoma etrafına ya da adaptörün iç bölümüne pasta sürülür. Sürülecek pasta diş macunu kalınlığında olmalıdır.

Stoması olan kişilerde stoma etrafındaki cildin bakımının iyi yapılması gerekir. Çünkü, buradaki cilt, kişinin genel sağlığın etkileyebileceği, adaptörün cilde iyi yapışmasını da etkiler. Adaptöre sürülecek pasta, adaptör ile cilt arasında boşluk kalmasını önleyerek idrar sızmasını önler.

Adaptörün Yapıştırılması

Adaptör Hazırlanması
Adaptörün Hazırlanması

Bundan sonraki aşamada adaptör cilde yapıştırılmalıdır. Adaptörün kuru cilde yapıştırılması sırasında adaptörün yapışkanına temas etmekten kaçınmalıdır. Adaptörü cilde tutturduktan sonra bir süre üzerine bastırarak daha iyi tutması sağlanmalıdır.

Torbanın Takılması

Ürostomi torbası adaptöre tutturulmalıdır. Bu sırada adaptörün körük kısmından destek alınmalıdır. Aksi takdirde vücuda bası yaparak ameliyat yeri zarar görebilir.

Torbanın Musluğunun Kapatılması

Ürostomi torbasının altında bulunan musluk kapatılmalıdır.

Ürostomi torbası değişimi yukarıda maddeler halinde anlatılmıştır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Hasta Alt Bezi
Devamını Oku

Hasta Bezi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hasta Bezi Hangi Durumlarda Kullanılır?1.1 Beyin ve Sinir Hastalıkları1.2 Omurga Hastalıkları2 Hasta Bezi Hangi…
Ostomi
Devamını Oku

Ostomi (Stoma) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ostomi Nedir?1.1 Kolostomi Nedir?1.2 Ürostomi Nedir?1.3 Stoma (Ostomi) Kimler İçindir?2 İleostomi ve Kolostomi Yaşam…