Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Demir Eksikliği Anemisi Nedir?
Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Demir eksikliği anemisi, vücuttaki demir seviyesinin düşük olmasından kaynaklanan bir anemi yani kansızlık türüdür. Anemi, kandaki alyuvar hücrelerinin yeterli sayıda olmaması durumudur. Aneminin en sık nedeni de demir eksikliğine bağlı gelişen anemidir.

Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi demir eksikliği anemisi, vücuttaki demirin yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Demir, alyuvar hücrelerinin yapımı için gerekli olan bir maddedir. Bu yüzden eksikliği, alyuvarların yeteri kadar yapılamamasına neden olur. Demir, alyuvar hücrelerinde bulunan ve oksijenin gerekli yerlere taşımalarını sağlayan madde olan hemoglobin için gereklidir.

Demir Eksikliği Anemisi Ne Sıklıkta Görülür?

Demir eksikliği dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinden fazlasını etkiler. Daha çok gelişmemiş ülkelerde görülür. Gelişmiş ülkelerde ise demir eksikliği nadirdir. Dünya çapında demir eksikliğinin en yaygın nedeni, bağırsaklarda yaşayan bir parazit olan kancalı kurtlardır.

Demir Eksikliği Neden Olur?

Demir eksikliğine en sık yola açan durumlar şunlardır;

  • Diyetle alınan demir miktarının az olması
  • Bağırsaklardan demir emiliminde azalma
  • Vücudun artan demir talebi
  • Kan kaybı
  • Gebelik

Demir Eksikliği Anemisinin Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliği anemisinde aşırı yorgunluk, halsizlik, toprak ya da kil gibi maddeleri yeme isteği, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, tırnaklarda aşırı kırılganlık ve çukurlaşma, el ve ayaklarda soğukluk hissi ve çabuk üşüme gibi belirtiler görülür.

Demir Eksikliği Anemisi Nasıl Teşhis Edilir?

Kan Sayımı

Kandaki kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların sayısında düşme olur. Demir eksikliği anemisinde alyuvarların boyutu normale göre küçük ve renkleri daha soluk görünür. Kan hacminin ne kadarının alyuvarlardan oluştuğunu gösteren bir ölçüm olan hematokrit değeri düşer. Hemoglobin seviyeleri de normalden daha düşük olarak bulunur.

Demir ve Demir Bağlama Kapasitesi

Serum demiri düşer ve toplam demir bağlama kapasitesi normale göre artar.

Ferritin Değeri

Ferritin adı verilen ve vücutta demirin depolanmasına yardımcı olan proteinin miktarı düşük bulunur. Ferritin miktarının düşük olması, vücutta demirin düşük seviyede depolanmış olduğu anlamına gelir.

Trasferrrin Reseptörü

Demir eksikliğinde demiri bağlayan transferrin reseptörlerinin sayısı artar.

Demir Eksikliği Anemisinin Tedavisi Nasıldır?

Demir eksikliği anemisi aslında bir hastalık değildir. Bir belirtidir. Bu nedenle, altta yatan neden bulunmalı ve tedavi edilmelidir. Hemoglobin seviyesini normale döndürmek ve vücudun demir depolarını değiştirmek için ağız yoluyla demir verilir. Demir tedavisine hastanın verdiği cevap, kan sayımı ve hemoglobin seviyesi ölçülerek takip edilir.

Demir Eksikliği Anemisine Hangi Doktor Bakar?

Anemi ya da halk arasında bilinen adıyla kansızlık hastalığına hematoloji bölümü doktorları bakar. Hematoloji kan bilimi anlamına gelir. Kan hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp uzmanlık alanıdır. Bu konuda uzman olan doktorlara da hematolog adı verilir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Hematoloji
Devamını Oku

Hematoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hematoloji Bölümüne Kimler Gitmeli?2 Hematoloji Hangi Hastalıklara Bakar? 3 Hematolojinin Uyguladığı Tıbbi İşlemler Neler? Hematoloji,…
Halsizlik Nedir? Neden Olur?
Devamını Oku

Halsizlik Nedir? Neden Olur?

Halsizlik, kişinin günlük işlerini yaparken duyduğu isteksizlik ve genel bitkinlik halidir. Halsizlik bazen bir hastalığın belirtisi olabilir. Halsizliğin Nedenleri…
anemi-kansızlık
Devamını Oku

Anemi (Kansızlık) Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Anemi Nedir?2 Aneminin Zararları Nelerdir?3 Anemi Nedenleri Nelerdir?4 Anemi Belirtileri Nelerdir?5 Aneminin Tanısı Nasıl…