Bu Yazıda Neler Var?
Psoas apsesi, nadir görülen bir hastalıktır. hastalığın tanısı çoğu kez geç konur. Bu yüzden ciddi sıkıntılara ve hatta ölüme neden olabilir. Son zamanlarda, özellikle gelişmiş ülkelerde sıklığı artmakatdır. Bu artışın nedeni, hastalığın sıklığının artmasından ziyade, görüntüleme yöntemlerindeki teknolojinin ve kullanımının sıklığının artması da olabilir.
Psoas Apsesi Nedir?
Psoas bir kasın adıdır. Psoas kası; karın arka duvarında ve omurgaların önünde bulunmaktadır. Kalın bağırsak, kör bağırsak (apendiks), ince bağırsaklar, böbrek, idrar kanalı (üreter) ve omurga ile yakın komşuluk içindedir. Bu yüzden bu organların enfeksiyonu psoas kasına kolaylıkla yayılabilir. Poas apsesi çocuk ve gençlerde daha sık görülür. Nadiren yaşlılarda da görülebilir. Psoas apselerinin çoğu sağ tarafta görülür. Nadiren çift taraflı da olabilir.
Psoas Apsesi Neden Olur?
Psoas apsesi primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Primer psoas apsesinde neden tam olarak belli değildir. Her 100 Psoas apsesinden 30 tanesi primerdir. Primer apsede nedenin gizli bir odaktan kan yoluyla ya da lenf kanallarıyla yayılan mikropların olduğu düşünülür. Buna neden olan mikroplar arasında en sık olarak görüleni Staphylococcus aureus denilen bakteridir.
Sekonder Psoas apseleri ise apselerin %70’ni oluşturur. Neden etraf dokulardan yayılım sonucu Psoas kasına gelen mikroplardır. Özellikle gelişmiş ülkelerde, sekonder apselerin en sık görülen nedeni Pott hastalığı yani omurga tüberkülozudur. Başka nedenlerden kaynaklanan apselerin en sık görülen nedenlerinden biri Crohn hastalığıdır. Yine omurga, kasık veya kalça bölgesine uygulanan cerrahi işlemler sonrası psoas apsesi gelişme riski yüksektir. Bazen idrar kanalındaki (üreter) taşa bağlı olarak oluşan hidronefroz sonucu gelişen apse de psoas apsesine zemin hazırlayabilir.
Psoas Apsesinin Belirtileri Nelerdir?
Psoas apsesi nadir görülen bir durumdur. Hastalığa ait tipik bir belirti yoktur. Tanısı için tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Eğer fark edilip tedavi edilmezse, ciddi sorunlara yol açabilen, tedavisi zor ve ölümcül seyredebilen bir hastalıktır. Hastalığın en sık görülen belirtileri ateş, karın ağrısı, bel ağrısı ve yürümede güçlüktür. Hastalık belirtileri nedeniyle kalça hastalıkları ile karıştırılabilir.
Psoas Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Psoas apsesinin tedavisinde en önemli husus, enfeksiyona neden olan mikrobun cinsinin tespit edilmesidir. Mikrobun cinsine uygun olan antibiyotik seçilir ve başlanır. Açık ya da kapalı yoldan birikmiş olan apse (cerahat) boşaltılır.