Basur Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Basur Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Basur Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Basur, hemoroid ya da mayasıl olarak da bilinir. Kalın bağırsağın dışa açıldığı son kısmına anüs ya da makat adı verilir. Makat bölgesindeki toplardamarların genişleyip şişmesine basur denir. Hemoroidin iç ve dış olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Hemoroid belirtileri büyüklüğüne ve çeşidine göre değişir.

Hemoroid Neden Oluşur?

Hemoroid, halın bağırsağın son kısmı olan ve anüs ya da makat olarak adlandırılan bölümündeki damarların şişmesi sonucu oluşur.  Anüs içerisinde bulunan ve şişen damar yumakları makattan dışarı doğru sarkar ve görünür hale gelir.
Kimi zaman şişmiş olan damarların içinde pıhtı oluşur ve şiddetli bir ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. İç hemoroid ise dört farklı evreye göre değerlendirilir.

Basur Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid belirtileri basurun iç basur mu yoksa dış basur mu olduğuna göre değişkenlik gösterir. İç basurun belirtileri, genellikle kişi kabız olduğunda ve tuvalete gittiğinde görülür. Dış basur ise gözle görülebilir ve kişi de makat bölgesinde kaşıntıya ve kanamaya neden olur.

Hemoroidin en önemli belirtileri şunlardır;

  • Dışkılama sırasında ağrı ya da yanma hissi
  • Makattan kan gelmesi (özellikle dışkılama sonrasında parlak kırmızı renkli kan gelmesi)
  • Makatta şişlik ya da ele gelen kitle
  • Makatta ıslaklık hissi
  • Makatta sürekli bir kaşıntı hissi
  • Dışkılama düzensizliği

Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Hemoroid tedavisinde öncelikle altta yatan kabızlık ya da ishal gibi  sorunlar varsa buna yol açan nedenler bulunmalı ve tedavi edilmelidir. Hemoroid tanısı ve tedavisi genel cerrahi ya da gastroentroloji doktorları tarafından yapılmaktadır.
Genellikle ileri evrede olmayan hemoroidler için ilaç ve krem tedavisi uygulanır. Krem ağrı, şişlik ve yanmayı gidermek amacıyla kullanılır. Nitrogliserin içeren kremlerin makat bölgesine sürülmesi ağrı ve yanmayı azaltabilir, ayrıca bu kremler makat kaslarını gevşeterek de kişiyi rahatlatabilir.
Her dışkılama sonrası küvete içine ılık su konarak 15-20 dakika kadar oturma banyosu yapılması da bir diğer tedavi yöntemidir.
Bir diğer tedavi yöntemi ise skleroterapi denilem işlemdir. İğne ya da enjeksiyon tedavisi olarak da bilinen slkeroterapide, hemoroid içine bazı maddeler enjekte edilir. Skleroterapi ile oluşan sarkma giderilmeye çalışılır. Narkozsuz olarak uygulanan bu yöntem, ağrısız ve kısa sürelidir.
Boğma tedavisi ya da bant ligasyonu ise kullanılan bir başka tedavi yöntemidir. Bu yöntemde şişmiş olan memesinin etrafına bir lastik takılır ve meme kendiliğinde çürümeye bırakılır.

En etkili tedavi yöntemi ise hemoroid ameliyatıdır. Ameliyat daha çok ileri evredeki hemoroidlerde tercih edilir. Hemoroid ameliyatı, genel anestezi altında ya da bölgesel anestezi altında yapılır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Hemoroid tedavisi
Devamını Oku

Hemoroid Tedavisi Nasıldır?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hemoroid Belirtileri Nelerdir?2 Hemoroid Tedavisi Nasıldır? Hemoroid tedavisi nasıldır? Halk arasında basur ya da…