Bu Yazıda Neler Var?
Gilaburu, Frenk üzümü olarak da bilinir. Botanik bilim dünyasında ise viburnum opulus adıyla anılır. Kırmızı renkli ve nohut büyüklüğünde olan bu meyvenin ağacı çalı şeklinde bodur bir ağaçtır. Bu ağaç, kırmızı salkım şeklinde ve acımsı tadı olan meyveler verir. Ülkemizde İç Anadolu bölgesinde daha çok Kayseri, Yozgat, Nevşehir civarında yetişir. Yetişmesi için bol miktarda suya ihtiyaç duyar.
Gilaburu Neye İyi Gelir?
Gilaburunun faydaları oldukça fazladır. Gilaburu yüksek miktarda C vitamini içeren bir meyvedir. Halk arasında böbrekler, idrar yolları, safra yolları ve karaciğer için faydalı olduğuna inanılarak kullanılır. Gilaburu suyu böbrek taşı, astım, romatizma, yüksek tansiyon ve uyku bozukluğuna iyi gelir.
Gilaburunun kabuğu da meyvesi gibi faydalıdır. Gilaburunun kabuğunun özellikle kas kramplarına ve kas ağrılarına, adet sancılarına ve yumurtalık ağrılarına iyi geldiği söylenir.
Sakinleştirici bir etkisi vardır. Bu özelliğinden dolayı sinirlilik ve aşırı strese bağlı gelişen uykusuzluk durumlarına iyi gelir.
Damar içindeki basıncı düşürür. Bu nedenle hipertansiyona yakalanma riskini azaltır.
Adet sancılarını hafifletir. Özellikle sancılı adet görenlerde adet sancını dindirmek için kullanılır.
Böbrekleri çalıştırarak idrar üretimini artırır. İdrar söktürücü bu özelliğinden dolayı, vücutta bulunan fazla sıvının atılmasını sağlar. Ödeme bağlı şişkinliklerin inmesine yardım eder.
Bağırsakların çalışmasını düzenler ve böylece kabızlığa engel olur.
Deride görülen sivilce ve siyah noktaları yok eder.
İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.
Prostat üzerine faydalı etkileri vardır.
Romatizmal hastalıklara karşı iyi gelir.
Yaşlanmayı geciktirir.
Astım hastalıklarına iyi gelir.
Gilaburu Nasıl Kullanılır?
Gilaburunun genellikle suyu tüketilir. Her gün sabah ve akşam 1 bardak olacak şekilde içilmelidir. Günde en fazla 4 bardak içilmeli, daha fazlası içilmemelidir. Yemeklerden önce ya da sonra içilebilir. Bunun dışında gilaburunun en kolay tüketim şekli ise meyve tanelerinin direkt olarak yenmesidir. Salamura kavanozundan çıkarılan gilaburunun suyu sıkılarak de içilebilir. Bir diğer tüketim yöntemi ise suyu sıkılan gilaburunun kabuklarını kaynatmak ve suyunu içmektir.
Gilaburunun Yan Etkileri Nelerdir?
Gilaburu her ne kadar faydalı bir meyve olsa da bazı yan etkileri yani zararları olabilir. Gilaburunun asitli bir yapısı vardır. Asidik bir yapı olmasından dolayı ülser gibi mide ve bağırsak sorunu olanlar için zararlıdır.
Bazı kişilerde bulantı, kusma ve ishale neden olabilir.
Yine alerjik zemini olan kişilerde alerjiye neden olabilir.