Bu Yazıda Neler Var?
Kaşıntıya hangi bölüm bakar? Vücutta derinin belli bir bölgesinde ya da tamamında görülebilen kaşıntı, bir çok kişide bir çok nedenden dolayı görülebilen bir durumdur. Kaşıntı burun, boğaz, göz ve makat gibi yerlerde de olabilir. Bazen çok rahatsız edici olabilen kaşıntının altında, bir çok sağlık sorunu yatabilir. Kaşıntının nedeninin araştırılıp tedavi edilmemesi durumunda, altta yatan hastalık ilerleyebilir, çeşitli cilt sorunları ortaya çıkabilir. Hatta şiddetli kaşıntı, uykusuzluğa ve depresyona neden olabilir.
Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?
Kaşıntıya neden olan bir çok hastalık bulunmaktadır. Kaşıntıya neden olan başlıca hastalıklar şunlardır;
Deri Hastalıkları
Kaşıntılı deri hastalıkları arasında en sık görülenleri egzema (dermatit), sedef hastalığı, uyuz, bit, su çiçeği ve kurdeşen hastalığıdır. Kaşıntı genellikle derinin belirli bir alanını etkiler. Genellikle kırmızı, tahriş olmuş deri ve kabarcıklar da kaşıntıya eşlik eder.
Karaciğer Hastalıkları
Kaşıntıya neden olan başlıca karaciğer hastalıkları; safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıklarıdır. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı daha çok sırt bölgesinde görülür. Kaşıntının şiddeti genellikle gündüz vakti ve kış aylarında artar.
Şeker Hastalığı
Diyabet hastalarının önemli bir kısmında kaşıntı görülür. Bunun nedeni şeker hastalığının deriyi kurutmasıdır. Kaşıntı, bazen hastalığın tanısının konulmasına yardımcı olabilir. Hastalıkta kan şeker düzeylerinin normal sınırlara gelmesi ile kaşıntı azalır hatta kaybolur.
Tiroit Hastalıkları
Tiroit hastalıklarında kaşıntının nedeni genellikle tiroit antikorlarıdır. Hem hipertiroidi hem de hipotiroidi hastalığında kaşıntı görülebilir. Hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte kaşıntı genellikle geçer.
Böbrek Hastalıkları
Kronik böbrek hastalarının çoğunda kaşıntı görülmektedir. Bunun nedeni kan üre düzeyindeki artıştır. Diyaliz tedavisi uygulanan hastalarda kaşıntı görülmesinin en önemli nedeni deri kuruluğudur. Ayrıca bu hastalarda kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesinin bozulması da kaşıntıya neden olur.
Sinir Sitemi Hastalıkları
Sinir liflerinde meydana gelen hasar sonucu oluşan kaşıntıda deride kızarıklık olmaz. Kaşıntıya neden olan sinir sistemi hastalıkları arasında MS (Multiple Skleroz), beyin tümörü, felç veya inme bulunmaktadır.
Psikiyatrik Nedenler
Kaşıntı bir çok psikiyatrik hastalıkta görülebilir. Bunlar demans (bunama), şizofreni, kişisel bozukluklar, primer depresif hastalık ve davranış bozuklukları gibi hastalıklardır.
Kanser
Bazı kanser hastalıklarının ilk belirtisi kaşıntı olabilir. Lösemi ve deri lenfomasının en önemli bulgularından biri kaşıntı olabilir.
Kaşıntıya Hangi Bölüm Bakar?
Genel olarak kaşıntıya dermatoloji bölümü bakar. Kaşıntısı olan bir kişi öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalı, yani dermatoloji bölümüne gitmelidir. Dermatoloji uzmanı ya da dermatolog, genel muayene ve deri muayenesi ile kaşıntının nedenini anlamaya çalışır. Kaşıntının nedeni deri hastalığı ile ilgili değilse, kaşıntıya neden olabilecek bazı kan ve romatizmal hastalılara yönelik araştırmalar yapılır.
Deride kaşıntının nedeni olabilecek bir durum tespit edilemez ise, kaşıntıya neden olabilecek başka hastalıklarının araştırılması gerekir. Öncelikle kansızlık, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroit hastalıkları, bağırsak parazitleri açısından gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Tahlil ve tetkiklerin sonuçlarına göre dermatoloji uzmanı, gerekirse iç hastalıkları, genel cerrahi gibi ilgili diğer bölüm uzman hekimlerinin de yardımına başvurur.
4 yorumlar
Ben çok kasiniyorum sanki vücudumda birşeyler geziyor ama Yok bişey beni bu kasintidan kurtarın lütfen dayanamıyorum vücudum kızarıyor ve sonrada morariyor ama kasintidan duramıyorum ellerim vücudum ayaklarım özel bölgem lütfen yardımcı olun
Vaskülit gibi romatizmal hastalıklar ya da paraziter hastalıklar kaşıntıya neden olabilir. Öncelikle bir dermatoloji ya da romotoloji uzmanına gözükmenizi tavsiye ederim.
Ben çok kasiniyorum sanki vücudumda birşeyler geziyor ama Yok bişey beni bu kasintidan kurtarın lütfen dayanamıyorum vücudum kızarıyor ve sonrada morariyor ama kasintidan duramıyorum ellerim vücudum ayaklarım özel bölgem lütfen yardımcı olun ve bu kaşıntı dört aydır var sırtım bacak aram bacaklarım karnım heryerim kaşınıyor sanki vücudumda birşeyler geziyor ama Yok kasimaktan heryerim mor ve yara oldu kızarıyor beni daha önce böcek isirmisdi kolumu gözümü ayağımı bu Afrika sinegine benziyordu evde otururken ısırdı ve öğün bugündür kasiniyorum aceba ondan dolayısıyla mı kaşınıyor yoksa hastalıktan mı ama napmam gerek yardımcı olun
Vaskülit gibi romatizmal hastalıklar ya da paraziter hastalıklar kaşıntıya neden olabilir. Öncelikle bir dermatoloji ya da romotoloji uzmanına gözükmenizi tavsiye ederim.