Bu Yazıda Neler Var?
Adli Tıp Bölümü Nedir?
Adli tıp bölümü, adli bir soruşturma ve adli yargı sürecinde, meydana gelmiş olan olayın açıklanması ve bu konu ile ilgili bilirkişi raporunun oluşturulması, devam eden mahkeme sürecinde teknik raporun ya da bilirkişi raporunun düzenlenmesi ve sunulması ile ilgilenen bir tıp bölümüdür. Adli tıp bilirkişi hizmeti veren kurumlardandır.
Adli tıp uzmanı ya da adli tabip; iç hastalıkları, genel cerrahi, dermatoloji gibi tıp alanlarında uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra, adli tıp uzmanlık eğitimi almış olan tıp doktorudur. Adli tıp uzmanı olmak için, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra hekimlerin adli tıp uzmanlık eğitimi almaları gerekir.
Adli Tıp Neye Bakar?
Adli tıp bölümü denildiğinde halk arasında ilk akla gelen otopsi işlemidir. Ancak otopsi adli tıp uygulama alanlarından sadece biridir. Adli tıp ile ilgili konular şunlardır;
Şüpheli bir ölüm ya da yaralanma gibi durumlarda, kişilerin görmüş olabileceği zararın saptanması ve ölçülmesi amacıyla yapılan ölü muayenesi (otopsi) ya da canlı muayenesi
Kimliklendirme amacıyla yapılan değişik incelemeler
İlaç ya da diğer madde kullanımlarının aydınlatılması
Yazılı belgelerin incelemeleri
Silah türleri ve kullanım alanlarının tespiti
Kişilerin ceza sorumluluğu ve hukuki sorumluluklarının tespiti
Adli Tıp Kurumu Nedir?
Adli tıp kurumu ise mahkemelerin resmi bilirkişisi olarak kabul ettiği ve yasa ile kurulmuş birimdir. Adli tıp kurumu Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Bu kurumun merkezi İstanbul’da bulunmaktadır. Adli Tıp Kurumu Başkanı adli tıp uzmanı olmak zorundadır. Adli tıp kurum başkanı, adli tıp uzmanları arasından, Adalet Bakanlığı tarafından seçilir ve Adalet Bakanı, Başbakan Yardımcısı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı dörtlü bir kararname ile atanır.