Bu Yazıda Neler Var?
AIDS nedir? Nasıl Bulaşır? AIDS ya da Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu, HIV adı verilen insan bağışıklık yetmezlik virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Vücudunda HIV virüsü bulunan herkes AIDS hastası değildir.
HIV pozitif demek, bir kişinin kanında HIV virüsü bulunduğu anlamına gelir. HIV virüsü özellikle kan hücrelerine yerleşir, burada çoğalır ve bir süre sonra hücreyi öldürür. Kan hücreleri öldükçe bağışıklık sistemi de zayıflamaya başlar. Bir süre sonra en ufak enfeksiyon, örneğin soğuk algınlığı bile kişinin ölümüne neden olabilir.
AIDS Nedir?
AIDS İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’de “Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu” anlamına gelir. HIV virüsü, bağışıklık sistemini tahrip ederek, fırsatçı enfeksiyonların vücutta ciddi hastalıklar oluşturmasına neden olur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu, normalde enfeksiyon oluşturmayan bakteriyel, viral, mantarlar ya da parazitlere bağlı enfeksiyonların oluşmasına fırsatçı enfeksiyonlar adı verilmektedir.
AIDS Nasıl Bulaşır?
AIDS en sık olarak kan yoluyla ve korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşır. Tükürük içerisinde HIV virüsü çok az bulunur, o yüzden öpüşme ile daha nadir bulaşır. Ancak ağız içinde yara varsa bulaşma daha kolay olur. AIDS daha çok vajinal, oral ve anal seks ile bulaşır.
AIDS sadece korunmasız cinsel ilişki yoluyla değil, kan nakli, ortak kullanılan iğne enjeksiyonları, anne sütü ve anneden çocuğa plasenta yoluyla da geçebilir. Yiyecek ve içecekler yoluyla AIDS bulaşmaz.
İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) bulaşma yolları özetle;
- HIV pozitif kişi ile korunmasız (kondom kullanılmadan) yapılan her türlü (oral, vajinal, anal) cinsel ilişki,
- Ortak kullanılan ve HIV virüsü ile enfekte olmuş enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle temas,
- Enfekte kan ve kan ürünleriyle,
- HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir.
HIV virüsü şu yollarla bulaşmaz:
- Dokunmak
- Tokalaşmak
- Sarılmak
- Gözyaşı, ter ve tükürük
- Aynı yerde oturmak ve aynı havayı solumak
- Aynı havuzu, tuvaleti saunayı ve duşu paylaşmak
- Giysilerin ortak kullanılması
- Tabak, çatal, kaşık bıçak ve bardak paylaşmak,
- Telefon kulaklığı ve kapı tokmağı
- Sivrisinek, böcek sokması ve hayvan ısırması ile HIV bulaşmamaktadır.
HIV’in Tedavisi Nasıldır?
AIDS tedavisi, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır. AIDS/HIV enfeksiyonunda virüsü ortadan kaldıran bir ilaç henüz yoktur. Mevcut ilaçlar ancak virüsün çoğalmasını kontrol eden ilaçlardır. Yani şuan tedavide kullanılan ilaçlar, hastalığı kesin tedavi etmez, virüsün vücutta çoğalmasını kontrol altına alarak bağışıklık sisteminin zayıflamasını önleyerek AIDS’in ortaya çıkışını engellemektedir.