Çocuklarda Şaşılık, Belirtileri, Tedavisi

Çocuklarda Şaşılık
Çocuklarda Şaşılık

Çocuklarda şaşılık, hem göz tembelliği hem de estetik sorunlara yol açan bir durumdur. Gözler birbirleriyle aynı hizada duran ve aynı yöne bakan organlarımızdır. Bu hizanın bozulması neticesinde iki gözün baktığı yer farklılaşır ve estetik açıdan rahatsız edici bir görüntü ortaya çıkar. Bu durum şaşılık yani strabismus olarak adlandırılır. Şaşılık doğuştan olabileceği gibi sonradan de ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Her yaşta kolayca teşhis edilebilir. Tedavi edilmediği halde kalıcı bir hal alan şaşılığın dış görünümü olumsuz etkilemesi nedeniyle psikolojik bir boyutu da vardır. Yeni doğan dönemde ya da erken çocukluk döneminde cerrahi operasyonla şaşılık tedavisi yapılabilmektedir. Bu nedenle erken dönemde teşhis için ebeveynlerin dikkatli olması gerekir zira bazen gözlerdeki kayma çok az olduğu için problemin anlaşılması güçleşir.

Çocuklarda Şaşılık Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda gözde kayma olması şaşılık teşhisi için yeterli bir bulgudur. Kayma anlaşılamayacak kadar azsa kafayı öne eğme, güneşli havalarda etrafa tek gözü kısarak bakma, bulanık görme gibi belirtilerle de hastalığı anlamak mümkündür. Şaşılık problemi yaşayan çocuklarda görme kaybı, çift görme gibi problemler de hastalıkla beraber seyredebilir. Aynı zamanda baş ve göz ağrısı nedeniyle günlük yaşam sekteye uğrayabilir.

Çocuklarda Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Şaşılık tedavisinde hemen cerrahi bir müdahale uygulanmasına gerek olmayabilir. Hastalığın ilerleme durumuna ve hastanın yaşına göre hekim tarafından farklı tedaviler tercih edilir. Gözlük tedavisi, en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Akomodatif yani gözlükle düzelen şaşılık durumunda cerrahi tedaviye başvurulmasına gerek yoktur. Gözlükle düzelme sağlanamadığı takdirde cerrahi tedavi seçeneği uygulanır. Cerrahi operasyondan sonra da hasta gözlük kullanır.

Şaşılıkta kapama tedavisi de kullanılan yöntemlerden biridir. Görme kaybı hangi gözde daha azsa o göz, gün içerisinde belirli sürelerde pedler yardımıyla kapatılır. Bu sayede az gören gözün daha aktif olarak çalışması sağlanır. Gözlük ve kapama tedavisi aynı anda uygulanabilir.

Çocuklarda Şaşılığın Nedenleri

Gözlerin farklı yönlere doğru kaymasının temel sebebi göz kaslarındaki zayıflıktan ileri gelir. Kasların tamamında ya da bazılarında meydana gelen standart dışı bir çalışma neticesinde gözler hizasını kaybeder. Çocuklarda şaşılığın nedenleri farklı hastalıklar da olabilir. Felç, beyin tümörü, Down sendromu ve şeker hastalığı problemin meydana gelmesine yol açabilir. Anne ve babasında şaşılık olan çocuklarda genetik geçiş söz konusu olabilir. Bu nedenle geçmişinde şaşılık öyküsü olan kişiler, çocuklarının göz kontrollerini bebeklik döneminden itibaren aksatmamalıdır.

Çocuklarda Şaşılık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Şaşılık, kendi kendine geçen bir hastalık değildir ve uzman bir göz doktoru tarafından tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde hem gözlerin estetik görünümündeki bozukluk hem de görme kaybı kalıcı hale gelir. Görme kaybı zamanla daha ileri boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle gözünde en ufak bir kayma ve görme şikayeti algıladığınız anda çocuğunuzu, hekim kontrolüne götürmelisiniz.

Çok Fazla Telefona Bakmak Şaşılığa Yol Açar mı?

Cep telefonu ve tablet kullanımının doğrudan şaşılığa yol açtığını söylemek mümkün değildir fakat çeşitli göz kusurlarına yol açtığı söylenebilir. Günün önemli bir kısmını tablet ya da telefon başında geçiren çocuklarda göz kaslarındaki yorgunluğa bağlı olarak miyop gibi görme kusurları ortaya çıkabilir. Bu nedenle 3 yaşa kadar çocuklarınızı telefon ve tabletlerden uzak tutmalı; bu yaştan sonra ise günlük en fazla bir saat olacak şekilde belirli aralıklarla kullanım imkânı vermelisiniz.

Yeni Doğan Bebeklerde Şaşılık Normal mi?

Yeni doğan bebeklerde şaşı bakma durumu, belirli bir süreye kadar normal kabul edilebilir. Bu durum bebeğin hareket kabiliyetinin gelişmesi neticesinde ortadan kaybolur. Birkaç ay içinde geçmeyen şaşılık durumunda bebeğinizi hekim kontrolüne götürmenizde fayda vardır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz