Bu Yazıda Neler Var?
Diş eti çekilmesi, genellikle tartar adı verilen diş taşları ve diş eti hastalıklarına bağlı olarak meydana gelir. Ayrıca diş etlerindeki çekilme, diş bakımının yapılmaması, yanlış diş fırçalama, genetik yatkınlık, iyi yapılmamış köprüler sonucu da oluşabilir. Diş eti, dişi çevreleyerek dişin çene kemiğine tutunmasını sağlar ve dişi korumakla görevlidir. Diş etleri, dişi boyun kısmından bir yaka gibi saran pembe renkli bir dokudur. Diş etleri kan damarları açısından çok zengindir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş etlerindeki çekilme sık görülen bir diş sorunudur. Her yaşta görülebilir. Çoğu kişi diş etlerindeki çekilmenin farkında değilidir. Diş etlerindeki çekilme yavaş gelişen bir olaydır. Diş etlerindeki çekilmenin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Yaşlanma
- Dişleri sıkmak
- Diş gıcırdatmak
- Diş taşları ve bakteri plağı
- Çarpık, düzensiz, rotasyona uğramış bozuk diş dizileri
- Diş eti iltihabı
- Travma
- Cerrahi müdahaleler
- Kürdan ya da toplu iğne gibi cisimler ile diş etinin tahriş edilmesi
- Sigara
- Kötü beslenme
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
- Şeker hastalığı
- Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar ve kalp ilaçları
- Hamilelik
- Menopoz
- Stres
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi dişlerde hissedilen hassasiyettir. Bunun haricinde; diş fırçalarken ya da normal zamanlarda görülen diş eti kanaması, sert yiyecekler yerken diş eti kanaması, dişin normalden daha uzun gözükmesi, diş etlerinde gözlenen kızarıklık ya da şişkinlik de diğer belirtiler arasındadır.
Diş Etlerinde Çekilme Kimlerde Sık Görülür?
- 65 yaşından büyük olmak
- Sigara kullanan kişiler
- Ailede diş eti çekilmesi öyküsü olanlar
- Diyabet
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?
Diş eti çekilmesini önlemenin en iyi, düzenli diş bakımıdır. Her gün dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak, yılda en az iki kez diş muayenesine gitmek gerekir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmalı ve dişleri doğru bir şekilde fırçalamalıdır.
Diş eti çekilmesini önlemenin diğer yolları ise sigara kullanmamak, dengeli beslenmek, ağız hijyenine dikkat etmektir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi diş hekimi tarafından yapılır. Diş etindeki çekilme hafif ise, tedavisi etkilenen bölgenin derinlemesine temizlenmesidir. Bu işlem sırasında, diş eti çizgisinin altında kalan bölgede oluşan plak ve tartar çıkarılır. Açıkta kalan kök kısmının yüzeyi, bakterilerin tutunmasını engellemek için düzgün bir hale getirilir. Diş etinde çekilme temizlikle tedavi edilemeyecek kadar ciddiyse, hasarı onarmak için diş eti ameliyatı gerekebilir.