Diş Macunu Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Diş Macunu
Diş Macunu Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Diş macunu, diş sağlığı için kişisel ağız bakımında gerekli olan en önemli malzemelerdendir. Bu yüzden diş fırçalamada, diş fırçası kadar diş macunu da çok önemlidir. Diş fırçası ve macunu kadar dişlerin doğru bir şekilde, yeterli sürede ve yereli sayıda fırçalanması da çok önemlidir. Aksi takdirde, sadece diş macunu yeterli biri ağız hijyeni için çok etkisiz kalabilir.

Diş Macunu Ne İşe Yarar?

Nasıl yağlı ellerimizi sabunla yıkayarak daha kolay temizliyorsa, diş macunu da dişlerimizin sabunudur diyebiliriz. İçerisinde bulunan yüzey gerilimini azaltıcı ve köpük yapıcı maddeler sayesinde, yemek artıklarının ve bakteri plaklarının dişlerden daha kolay temizlenmesini sağlar.  Fırçalama sırasında, fırçanın mekanik etkisi ile diş yüzeyinden kalkan yemek artıkları ve diş plakları, macunun köpüğüne karışarak ağızdan atılır.

Çeşitli renklerde üretilen diş macunları vardır. Diş fırçalama sırasında oluşabilecek dişeti kanamaları kırmızı tonlu olmayan ve özellikle beyaz renkli macunlarla daha kolay farkedilir. Diş etlerindeki hastalıkların veya fazla baskılı diş fırçalama ile oluşabilecek diş eti kanamalarının farkına varabilmek daha kolay olur.

Diş Macunu Önerileri Nelerdir?

Diş macununun beyaz renkli olmasında fayda vardır. Çünkü diş fırçalama sırasında oluşabilecek diş eti kanamaları beyaz renkli macunlarla daha kolay fark edilir. Böylece diş eti hastalıkların farkına varılması daha kolay olur.

Güzel kokulu ve ağızda ferahlık hissi oluşturan diş macunları, diş fırçalamayı daha keyifli bir hale getirmesi açısından tercih edilebilir. Özellikle  meyve aromalı macunlar çocuklar tarafından daha çok sevilir.

Dezenfektan etkiye sahip maddeler içeren diş macunlarının 10-15 gün gibi uzun süreli kullanımlardan sonra, dezenfektan madde olan klor­heksidinin etkisiyle dil yüzeylerinde kirli sarı renklenmeler, tat alma hissinde geçici azalmalar meydana gelebilir.

Flor ilave edilmiş olan diş macunlarının düzenli kullanılmasıyla, diş çürüklerinin yüzde 30 oranında azaldığı iddia edilmektedir. Flor, diş minesinin en üst yüzeyine yerleşir ve bakterilerin ol­duğu asitlere karşı dişleri korur.

Çay, kahve ve sigara lekelerini çıkarmak için bazı diş macunlarına aşındırıcı etkisi olan maddeler katılmaktadır. Bu maddelerin diş minesini zedelememesi için, çok düşük oranlarda olması ve tanecik boyutlarının çok küçük olması gerekir. Beyazlatıcı ya da smoker (sigara içenler için) olduğu söylenen bu tür macunlar,  diş minesini normal macunlara göre daha yüksek aşındırma özelliğine sahiptir. Bu yüzden uzu süre kullanımı diş minesi­ni aşındırarak pürüzsüzlüğünü ve parlaklığını yok eder.

Diş Macunu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Kullanılan diş macununun kalitesi ve özellikleri önemlidir.

Özelikle diş taşı olanlar ve diş taşı oluşumuna yatkın olan kişiler, tartar önleyici yani anti-tartar özelliği olan diş macunu seçmeye dikkat etmelidirler.

Diş yapısı çürük oluşumuna yatkın olan kişilerin ise fluorid içeren diş macunlarını tercih etmelerinde fayda vardır.

Arada bir farklı özellikte olan bir macun seçilerek, her bir macunun içinde bulunan farklı maddelerden dişlerin faydalanması sağlanmalıdır.

Ağza ferahlık hissi veren diş macunları da bir tercih sebebi olabilir.

Diş etlerini güçlendirmek amacıyla haftada bir kullanılacak olan macun, beyazlatıcı ya da ağız gargaraları gibi ürünler diş hekimine danışmadan uzun süreli olarak kullanılmamalıdır. Diş macununun seçiminde diş hastalıkları uzmanından yardım alınabilir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Devamını Oku

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Bu Yazıda Neler Var?1 Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?2 Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?3 Diş Etlerinde Çekilme Kimlerde…
Yirmilik Diş Nedir
Devamını Oku

Yirmilik Diş Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?2 Yirmilik Dişin Çekilmesi Gerekir Mi?3 Yirmilik Diş Nasıl Çekilir?…
Kanal Tedavisi
Devamını Oku

Kanal Tedavisi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kanal Tedavisi Ne Demek?2 Kanal Tedavisinde Ağrı Hissedilir Mi?3 Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Kanal…