Bu Yazıda Neler Var?
Endodonti, diş hekimliği üst uzmanlık alanıdır. Diş eti üstünde kalan ve ağız içinde gözüken diş kısmına kuron, dişin ağız içinde görünmeyen ve kemik içine gömülü olan kısmına ise kök adı verilir. Diş, dıştan içe doğru 3 tabakadan oluşmaktadır. Dişin görünen en dış tabakasına mine adı verilir. Mine tabakasının hemen altında dentin adı verilen bir tabaka bulunur. Dentin tabakasının altında yumuşak bir bağ dokusundan oluşan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa tabakası bulunmaktadır. Halk arasında pulpa “diş siniri” olarak bilinir. Pulpa içinde dişin damarları ve sinirleri bulunmaktadır. Pulpanın görevi dişi büyüme ve gelişmesi sırasında beslemektir. Pulpa tabakası, ağrıyı ileterek dişin zarar gördüğünü ya da iltihaplandığını haber verir.
Endodonti Nedir?
Endodonti, dişin en dış tabakasından pulpasına kadar olan kısımlarında olan problemler ile ilgilenen ve bu problemlerin tedavisini yapan bir diş hekimliği üst uzmanlık dalıdır. Endodonti, dişlerde çürük oluştuğunda uygulanan kanal tedavisinin bilimsel adıdır. Endodonti işlemi kanal tedavisi olarak da bilinir. Endodonti işleminde diş kökünde bulunan iplik şeklindeki sinir dokuları toplanarak temizlenmektedir. Endodonti yöntemi aslında dişin dondurulması işlemidir. Eskiden hasarlı ya da çürük olan dişler genellikle çekilirdi. Ancak endodonti yöntemi sayesinde mecbur kalınmadıkça diş çekilmesine başvurulmamaktadır. Endodonti yönteminde pulpa kısmında önce çürük olan hasarlı bölge temizlenir ve daha sonra dolgu işlemi uygulanır.
Endodontist Nedir?
Diş hekimliği eğitimini tamamlayıp diş hekimi olduktan sonra, kök kanal tedavisi bölümünde pratik ve teorik olarak bir süre daha eğitim alan ve doktorasını tamamlamış olan diş hekimlerine endodontist denir. Yani endodontist, kök kanal tedavisi konusunda uzmanlaşmış olan diş hekimidir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Dişin gözüken beyaz tabakasına mine tabakası denir. Bunun altında dentin tabakası bulunur. Dentin tabakasının altında da pulpa adı verilen bir bölüm vardır. Pulpa içinde damar ve sinirler bulunur. Pulpa kısmı dişin canlılığını sağlayan bölümdür.
Diş tedavileri sırasında mümkün olduğunca dişin canlılığı korunmaya çalışılır. Bu da diş pulpasının korunması ile mümkündür. Kanal tedavisinde dişin sinir dokusu çıkartılır ve bu boşluk şekillendirilir. Mekanik ve kimyasal olarak temizlendikten sonra bu kanal diş kökü ucuna kadar dolgu maddeleri ile doldurulur. Buna kanal tedavisi denir.
Yani kanal tedavisi, canlılığını yitirmiş ya da iltihaplı diş pulpasını tedavi etmek için kullanılan yöntemlerin tümüne verilen genel bir isimdir. Kanal tedavisinin amacı, sorunlu bölgeyi eski haline kavuşturarak tekrar eski fonksiyonlarını yapmasını sağlamaktır.
Dişe gelen darbe, diş çürükleri, çok derin yapılan dolgu, dişte çatlak ya da kırık pulpada iltihaplanmaya yol açar. Bu durumda endodontik tedavi gerekir.
Endodonti Neye Bakar?
Kanal tedavisine ihtiyaç duyan hastalar, genelde diş ağrısı, dişlerde sıcağa karşı hassasiyet ve dişin üzerine vurulduğunda ağrı şikâyeti olan hastalardır. Bazen diş dokusu canlılığını yitirdiğinde diş ağrısı olmayabilir ve bu kişilerde diş kökü ucunda lezyon oluşumu olabilir. Bu tip hastaların tanısı, yüzde şişme olması ya da çekilen diş röntgenini ile konur.
Endodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş çürükleri
Çatlak dişler
Köprü ve takma diş
Derin diş çürüklerinde endodonti tedavisi uygulanmaktadır.