Bu Yazıda Neler Var?
Favipiravir ilacı ya da piyasa adıyla Avigan, mevsimsel grip tedavisi için Japonya ve Çin’de tedavi amacıyla virüslere karşı kullanılmakta olan bir ilaçtır. Favipiravir, Şubat-2020 de Çin’de ortaya çıkan yeni koranavirüs (COVID-19) hastalığının tedavisinde deneysel olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Favimol İlacı Nedir?
Favipiravir ilacı, 2014 yılında Japon Fujifilm Toyama Chemical firması tarafından mevsimsel grip etkeni olan influenza virüsüne ve birçok RNA virüsüne karşı etkili olduğu iddiasıyla piyasaya sunulan bir antiviral ilaçtır. Etkisini virüsteki viral RNA polimeraz enziminin çalışmasını baskılayarak gösterir.
Favimol İlacı Hangi Durumlarda Kullanılır?
Favipiravir, H1N1, H5N1, H7N9 gibi kuş gribi etkenleri de dahil olmak üzere grip, Batı Nil ve sarıhumma virüsleri ile arenavirüs, flebovirüs, hantavirüs, flavivirüs, enterovirüs, alfavirüs, paramiksovirüs, norovirüs gibi birçok virüs türünde kullanılan bir ilaçtır.
Yapılan çalışmalar sonucunda günümüzde favipiravir, koronavirüs tedavisinde de etkin olarak kullanılmaktadır. Koronavirüs tedavisi için yapılan bu çalışmalardan biri, 14 Şubat’ta, Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Tıp Araştırma Merkezi ve Shenzhen Üçüncü Halk Hastanesi tarafından başlatılmıştır. Favipiravir verilen 35 hasta ve kontrol grubunda lopinavir/ritonavir verilen 45 hasta ile yapılan toplam 80 kişilik çalışmanın sonuçları, Favipiravir’in, lopinavir/ritonavir’den daha güçlü antiviral etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Çalışma, Favipiravir ile tedavi edilen hastaların daha hızlı iyileştiğini ve akciğerlerinin kontrol grubundaki hastalardan daha iyi iyileştiğini gösterdi. Favipiravir alan hastaların, tedaviden sonraki dört gün içinde virüs açısından negatif sonuç verdikleri, kontrol grubundaki hastaların ise ancak 11 gün sonra negatif sonuç verdikleri gözlendi.
Son olarak da ilacı alanların %91.4’nün akciğerlerinin görüntüleme testlerinde iyi olduğu, kontrol grubununda ancak %62.2’sinin iyi olduğu gözlendi. Ayrıca Favipiravir alan tedavi grubunda anlamlı bir yan etki görülmezken, lopinavir/ritonavir grubundan da önemli ölçüde daha az yan etkiye sahip olduğu gösterildi.
Laboratuvar ortamında yapılan diğer bir çalışma ise koronavirüs tedavisi için yedi ilacı test etmiş ve enfeksiyonu azaltmak için ribavirin, pensiklovir ve favipiravir(favimol)in yüksek konsantrasyonlarda kullanılması gerektiğini, remdesivir ve klorokinin koronavirüs enfeksiyonunun laboratuvar ortamındaki kontrolünde daha etkili olduğunu ileri sürmüştür.
İlacın Yan Etkileri Nelerdir?
En sık gözlenen yan etkiler;
- Diyare, serum ürik asit, transaminaz(ALT, AST, ALP) ve total bilirubin düzeylerinde artış, nötrofil düzeylerinde azalma
- Bulantı
- Gaz artışı
- Psikiyatrik semptomlar
İlaç aşırı duyarlılık reaksiyonları;
- Literatürde aşırı duyarlılık reaksiyonu olgularına rastlanılmamıştır.
Gebelikte;
- Fetal anomalilere neden olabilir
Asetaminofen (parasetamol) ile birlikte kullanımında asetaminofen dozu 3000 mg/gün’ü geçmemelidir.
Koronavirüs tedavisinde şu ana kadar herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.
Favimol İlacı Kalp Sorununa Neden Olur Mu?
Koronavirüs hastalarının bazılarında troponin enzimi yükselmektedir. Troponin enzimi kalp kasında oluşan harabiyeti göstermektedir.
Kalp kasının koronavirüs sebebi ile etkilenmesine miyokardit denir. Miyokardit tedavi edilmez ise kalp yetmezliğine sebep olur. Kalp yetmezliği şikayetlerinde hastada nefes darlığı, göğüs sıkışması ve bacakta şişlikler gözlemlenmektedir.
Koronavirüs şikayetlerinde de nefes darlığı gözlemlendiği için tüm sorunun akciğerden kaynaklandığı düşünülebilir, ancak kalp sorunları da göz önünde bulundurulmalıdır. Hastaların troponin düzeylerine de bakılarak tedavi genişletilmelidir.
Koronavirüsün kalp yetmezliğine yol açabildiği bilinse de favimol ilacının kullanımının kalp rahatsızlıkları üzerinde herhangi bir yan etkisi gözlemlenmemiştir.
1 yorum
Günlerdir bu ilacın kalp üzerindeki etikisini araştırıyordum, favimol kalp krizine neden olur mu sorusuna cevap bulamamıştım, çok teşekkür ederim…