Kadınlarda Üretra Darlığı Görülür Mü?

Kadınlarda Üretra Darlığı
Kadınlarda Üretra Darlığı Görülür Mü?

Kadınlarda Üretra Darlığı Görülür Mü?

Kadınlarda üretra darlığı, erkeklere göre daha az görülmektedir. Üretra, idrar kesesindeki idrarın dışa atılmasını sağlayan tüp şeklinde bir yapıdır. Erkek ve kadın üretrası arasında bir takım farklılıklar bulunmaktadır. Bu yüzden kadın üretra darlığı, erkek üretra darlığına göre daha nadir görülür. Erkeklerde üretra, kadınlara göre çok daha uzundur. Kadın üretrasının erkek üretrasına göre daha kısa olmasının nedeni, kadınlarda prostat ve penisin  olmamasıdır. Erkeklerde üretranın prostat içinden geçen uzunluğu yaklaşık 3-4 cm, penis içinden geçen üretranın uzunluğu ise yaklaşık 10-12 cm’dir. Bu anatomik yapıdan dolayı erkek üretrasının uzunluğu ortalama 20 cm kadar iken, kadın üretrası ise 4 cm uzunluğundadır.

Kadın Üretra Darlığının Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda üretra darlığı, erkeklere göre daha nadir görülür. En sık görülen neden, genellikle geçirilmiş tıbbi girişimler ve yaralanmalardır. Kadınlarda üretrayı genişletmek amacıyla usülüne uygun yapılmayan üretra dilatasyonları, üretra darlığının önemli nedenlerindendir.

Kadın Üretra Darlığı Nasıl Anlaşılır?

Kadınlarda üretra darlığını düşündürecek kadın üretra darlığına özgün bir yakınma ya da belirti olmadığından, üretra darlığından şüphelenmek ve yapılacak olan muayene çok önemlidir. Üretra darlığı olan kadınlar idrar yapmada zorlanma, sık idrar çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma gibi şikayetlerle başvurabilir.

Yapılan muayenede, üretradan belli bir kalınlıktaki idrar sondasının (14 Fr den daha kalın) iletilememesi ve ürodinamik incelemede idrar kesesi içindeki basıncın yüksek ancak idrar akım hızının düşük olması tanıda değerli bulgulardır.

Kadın Üretra Darlığı Tedavisi Nasıldır?

Tedavide ilk seçenek olarak genellikle üretra dilatasyonu uygulanır. Ancak darlığın tekrar etme şansı yüksektir. Tekrarlayan dilatasyonlar, üretrada artmış bağ dokusu oluşumuna yol açarak tedaviyi güçleştirebilir.

Kadınlarda görülen üretra darlığının tedavisinde açık ameliyatla darlık onarımı yani üretroplasti, yüksek başarı oranı nedeniyle en uygun tedavi haline gelmiştir. Üretroplasti ameliyatında flepler (vajinal veya labial) ve serbest greftler (labia, vajina, ağız mukozası) kullanılmakta olup başarı oranı %90’ların üzerindedir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Retrograd Üretrografi
Devamını Oku

Retrograd Üretrografi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Nedir?2 Üretra Darlığı Nedir?3 Üretrografi Nedir?4 Retrograd Üretrografi Nasıl Yapılır?5 Retrograd Üretrografi İşlemini…
Üretroplasti nedir?
Devamını Oku

Üretroplasti Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir ?2 Üretra Darlığının Tedavisi Nasıldır ?3 Üretroplasti Nedir?4 Üretroplasti Nedir?…