Kalbe Vuran Romatizma Hangisidir?

Kalbe Vuran Romatizma Hangisidir?
Kalbe Vuran Romatizma Hangisidir?

Hangi Romatizma Kalbe Vurur?

Akut romatizmal ateş, halk arasında kalp romatizması olarak bilinir. ARA olarak kısaltılır. Bu hastalık çocuklarda doğuştan olmayıp  da sonradan karşılaşılan kalp hastalıklarının en başında başında gelir. ARA, daha çok 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Ancak bu hastalık erişkinlik döneminde yani her yaşta görülebilir.

Akut Romatizmal Ateş Neden Olur?

ARA hastalığının nedeni, halk arasında beta mikrobu olarak da bilinen A-grubu beta hemolitik streptokok isimli bakterilerdir. Bu bakterilerin neden olduğu boğaz enfeksiyonları, eğer tedavi edilmezlerse yaklaşık 3 hafta sonra akut romatizmal ateş hastalığına yol açar.  Ancak her boğaz enfeksiyonundan sonra romatizma gelişmez. Romatizma gelişimi için altta yatan bir takım genetik faktörlerin neden olduğu bazı bağışıklık sistemi bozukluklarının da olması gerekir.

Bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu, vücut mikroplarla mücadele ederken koruyucu asker olarak bilinen antikorlar üretir. Ancak bazen üretilen bu antikorlar yanlışlıkla vücudun bazı dokularını düşman gibi algılar ve ona saldırır. Bu tür hastalıklara tıpta otoimmün hastalıklar denir. Akut romatizmal ateş hastalığında da, vücudun ürettiği antikorlar kalp kapakçıklarını tahrip eder.

Akut Romatizmal Ateşin Belirtileri Nelerdir?

Boğaz enfeksiyonu gibi geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben 2-3 hafta sonra görülen ateş, halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Eklem ağrısı genellikle büyük eklemlerde olur ve gezici karakterdedir. Tutulan eklemde ağrı, kızarıklık ve ısı artışı vardır.

En sık tutulan kalp kapağı mitral kapak, ikinci sıklıkta tutulan ise aort kapağıdır. Diğer belirtiler ise cilt döküntüleri, cilt altında şişlikler, sinir sisteminin tutulması sonucu görülen istemsiz hareketlerdir.

Çocukluk çağlarında görülen boğaz enfeksiyonlarının erken tanı ve yeterli tedavisi ile akut romatizmal ateşin gelişimi önlenebilir. Akut romatizmal ateşe yakalanan hastaların erken tanısı ve  uygun süre ve dozda uygulanan tedavisi, daha sonra kalp kapaklarında gelişebilecek harabiyeti azaltacaktır.

ARA tanı ve tedavisi ile erişkin yaşlarda romatoloji, çocuk yaşlarda ise çocuk romatolojisi bölümü ilgilenir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz