Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi Ne Demek?

Kanal tedavisi,  diş kökünün kanalı içerisinde bulunan hasar görmüş damar ve sinirlerin çıkarılması, temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve tekrar özel bir madde ile doldurularak kapatılması işlemidir. Diş kökünde meydana gelen hasarın nedeni genellikle dişin çatlaması ya da kırılması, derinlere ulaşan diş çürüğü ya da aynı dişe birçok kez tedavi uygulanmış olmasıdır. Kanal tedavisi denmesinin nedeni, bu tedavide dişin köklerinin içindeki kanalların temizleniyor olmasından kaynaklanır.

Kanal Tedavisinde Ağrı Hissedilir Mi?

Kanal tedavisinde hasta bir ağrı hissetmez. Çünkü işlem hastanın dişi uyuşturularak yapılır. Ancak bazı dişlerde uyuşma sorunu yaşanabilmektedir. Böyle bir durumda da gelişmiş uyuşturma teknikleri kullanılır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi endodonti uzmanı tarafından yapılır. Tedavi dişin durumuna göre bir ya da daha fazla seans sürebilir.

Öncelikle uyuşturma işlemi yapılır. Tedavi uygulanacak diş uyuşturularak hastanın ağrı duymaması sağlanır. Daha sonra eğer varsa çürükler temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için diş kuron kısmından açılır.

Diş röntgeni çekilerek kanal uzunluğu tespit edilir.

Kök kısmında bulunan kanallarının içindeki doku çıkarılarak temizlenir. Çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanalları şekillendirilir.

Kök kanallarının içi bakterilerden arındırılır ve içi özel bir malzeme ile doldurulur.

Tedavi, dişin durumuna göre 1 ile 3 seans sürebilir.

Dişin canlılığını yitirdiği ya da kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kanal içindeki bakterileri temizlemek amacıyla ilaç konur ve geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır. İlacın etki edebilmesi için en az 5-7 gün kanal içinde kalması sağlanır.  Eğer iltihap çok şiddetli ise, ağızdan da ilaç alınması gerekir.

Tedaviden sonra geçici bir süre dişte hafif ağrı ve hassasiyet görülebilir. Bu süre zarfında o dişin bulunduğu tarafı birkaç gün kullanmamak gerekir. Kısa bir süre sonra bu hassasiyet kendiliğinden geçer.

Tedavi uygulanan bir diş, tıpkı normal bir diş gibi yıllarca görevini yerine getirebilir. Bu dişlerde de, herhangi bir dişte olduğu gibi çürük ya da kırık oluşabilir. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra ağız hijyenine özellikle dikkat etmek gerekir.

Normalde de olduğu gibi, düzenli olarak dişlerin fırçalaması, diş ipi kullanılması ve doktora kontrole gidilmesi gerekir.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Devamını Oku

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Bu Yazıda Neler Var?1 Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?2 Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?3 Diş Etlerinde Çekilme Kimlerde…
Yirmilik Diş Nedir
Devamını Oku

Yirmilik Diş Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?2 Yirmilik Dişin Çekilmesi Gerekir Mi?3 Yirmilik Diş Nasıl Çekilir?…