Kaşıntı Nedir?

Kaşıntı Nedir?
Kaşıntı Nedir?

Kaşıntı nedir? Kaşıntı, başta deri hastalıkları olmak üzere, karaciğer, böbrek, tiroit, lenfoma, mantar ve bağırsak paraziti gibi birçok hastalıklara, kullanılan bazı ilaçlara ve strese bağlı olarak meydana gelebilir. Bu yüzden uzun süren kaşıntıları ciddiye almak gerekir.

Kaşıntı, kimi zaman uykusuzluğa, depresyona ve hatta intiharın eşiğine getirerek kadar kişiyi rahatsız edebilir.

Kaşıntının Nedenleri Nelerdir?

Kaşıntı nedenleri arasında, başta deri hastalıkları olmak üzere, kansızlıktan parazite kadar bir çok hastalık bulunmaktadır.  Oldukça sık karşılaşılan kaşıntı pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Kaşıntı vücudun bir çeşit uyarısı ya da derinin bir tepkisidir. Kaşıntıya neden olan hastalıklar;

Deri Hastalıkları

Egzama

Cilt Kuruluğu

Bağırsak Parazitleri

Kanser Hastalığı

Diyabet

Safra Kesesi Taşları

Viral Hepatit (Sarılık)

Lösemi

Lenfoma

Böbrek Yetmezliği

AIDS

Kaşıntıya Hangi Bölüm Bakar?

Kaşıntı şikayeti olan bir kişi öncelikle dermatoloji bölümüne gitmeli. Dermatoloji uzmanı ya da dermatolog, yapacağı genel hasta muayenesi ve deri muayenesi ile kaşıntının altında yatan nedenini anlamaya çalışır. Deride kaşıntının nedeni olabilecek bir durum tespit edilemez ise, kaşıntıya neden olan başka hastalıklarının araştırılmasının yapılması gerekir. Öncelikle kansızlık, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroit hastalıkları, bağırsak parazitleri açısından gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Tahlil ve tetkiklerin sonuçlarına göre dermatoloji uzmanı, gerekirse iç hastalıkları, genel cerrahi gibi ilgili diğer bölüm uzman hekimlerinin de yardımına başvurur.

Kaşıntının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaşıntının tedavisi altta yatan nedene göre değişiklik göstermektedir. Kaşıntıya neden olan durum tespit edilir ve ortadan kaldırılırsa kaşıntı tedavi edilmiş olur. Eğer kaşıntının nedeni deri hastalığı ise  öncelikle bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Kaşıntıya neden olan başlıca deri hastalıklar sedef,mantaregzama ve ürtiker hastalığıdır. Bu deri hastalıklarının tedavisi otomatik olarak kaşıntının da yok olmasını sağlar. Tedavide genellikle nemlendirici kremler, kortizon içeren kremler, gerek duyulursa kortizonlu hap ya da iğne kullanılır. Antihistaminik adı verilen ve alerjiyi kesen ilaçları kullanmak gerekebilir.

Uyuz ve bit gibi sık görülen parazit hastalıkları da deride şiddetli kaşıntılara neden olabilir. Böyle bir durumda bu hastalıkların tedavi edilip ortadan kaldırılması gerekir.  

Psikoloji nedenlerden kaynaklanan kaşıntı durumlarında antidepresan ilaçlar verilir.  Eğer kaşıntının nedeni olarak şeker hastalığı, tiroit hastalıkları gibi hastalıklarından şüphe ediliyorsa, bir takım kan tahlillerinin yapılması gerekir. 

 
0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Kaşıntıya Hangi Bölüm Bakar?
Devamını Oku

Kaşıntıya Hangi Bölüm Bakar?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kaşıntı Nedenleri Nelerdir? 1.1 Deri Hastalıkları1.2 Karaciğer Hastalıkları1.3 Şeker Hastalığı1.4 Tiroit Hastalıkları1.5 Böbrek Hastalıkları1.6 Sinir…
Kaşıntı Nedenleri
Devamını Oku

Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kaşıntı Nedir?2 Kaşıntı Neden Olur?2.1 Deri Hastalıkları2.2 Karaciğer Hastalıkları2.3 Diyabet (Şeker Hastalığı)2.4 Tiroit Hastalıkları2.5…
Aşırı Terlemek
Devamını Oku

Aşırı Terlemek Neden Olur?

Bu Yazıda Neler Var?1 Aşırı Terlemek Neden Kaynaklanır?1.1 Aşırı Terlemek Neden Olabilir?      2 Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?3 Aşırı…