Bu Yazıda Neler Var?
Mesane Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Mesane kanseri tanısı, her kanser hastalığında olduğu gibi ne kadar erken dönemde yapılırsa hastalığın tedavisi de o kadar kolay olur. Mesane, içerisinde idrarın depolandığı ve kaslardan oluşmuş içi boş bir organdır. Mesane kanseri, genellikle mesanenin iç yüzeyini döşeyen tabakadaki hücrelerden köken alır.
Mesane Kanseri Tanısı İçin Kullanılan Yöntemler;
İdrar Tahlili
Mesane kanserinin tanısında idrar tahlili önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan idrar tahlilinde idrarda eritrosit denilen kan hücrelerinin görülmesi kanser şüphesini akla getirmelidir.
İdrar Sitolojisi
idrarın bir patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenip kanser hücrelerinin saptanması işlemidir.
Tümör Belirteçleri
Mesane kanseri tanısında kullanılan bazı idrar testleri mevcuttur. BTA stat ve NMP22 adı verilen testler ülkemizde de kullanılmaktadır. Ancak bu testle, küçük tümörleri atlayabilir. İmmunoCyst ve UroVision DNA FISH testleri de kullanılan diğer testlerdir.
Sistoskopi
Mesane tümörü şüphesinde kesin tanı için çok sık kullanılan kolay ve güvenilir bir yöntemdir. Sistoskopi, idrar yolundan, sistoskop adı verilen ucunda kamera olan özel bir aletle girilerek idrar kesesinin içerisinin görülmesidir. Sistoskopi işleminde genellikle kablo şeklinde olan ince ve kıvrılabilen bir sistoskop (fleksibl sistoskop) kullanılır. İşlem sırasında penis içine uyuşturucu bir jel sıkılır. Böylece hasta herhangi bir acı duymaz. Sistoskopi basit ancak çok değerli bir tanı yöntemidir.
Görüntüleme Yöntemleri
Mesane tümörü tanısında kullanılan en basit görüntüleme yöntemi karından yapılan ultrasonografi işlemidir. Buna karın ya da batın ultrasonografisi denir. Tümörün ultrasonografide görülebilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması gerekir.
Gerekli görüldüğünde ve daha çok kanserin evrelemesi için kullanılan görüntüleme yöntemleri arasında; Bilgisayarlı Tomografi (CT / BT), Manyetik Rezonans (MRI) ve İntravenöz Ürografi (İVP) bulunmaktadır. Ayrıca Pozitron Emisyon Tomografi (PET) de yine hastalığın vücutta yayılım derecesini göstermede kullanılan çok yararlı bir yöntemdir.