Bu Yazıda Neler Var?
Mesane nedir? Mesane, halk arasında idrar kesesi ya da sidik torbası olarak da bilinir. Vücutta karnın alt kısmında yer alan pelvis boşluğunda diğer ismiyle leğen boşluğunda bulunur. Erkeklerde mesanenin hemen altında prostat, arkasında kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bulunur. Kadınlarda ise mesanenin arka kısmında rahim (uterus) bulunmaktadır.
Mesane Nedir? Ne İşe Yarar?
Mesanenin görevi, böbreklerde üretilen ve üreter adı verilen kanallar ile kendisine taşınan idrarı depolamak ve dışarı atılmasına yardımcı olmaktır. Burada depolanan idrar, belli bir miktara ulaştığında, idrar kesesi kaslarının kasılmasıyla birlikte dışarı atılır.
Mesanenin hacmi yaklaşık olarak 500 ml kadardır. Kese içindeki idrar miktarı 150-200 ml.’ye ulaştığında kişide idrara çıkma hissi uyanır. Uygun bir ortam bulup, beyin işeme komutu verene kadar idrar mesanede bekletilir. Mesane kastan yapılmış bir torba gibidir, genişleme özelliği vardır.
Mesane Hastalıkları Nelerdir?
İdrar kesesinin en sık görülen hastalıkları sistit yani mesanenin iltihabı, kanser ve taştır. Bunlar arsında en önemlisi mesane kanseridir. Mesanenin iltihaplanmasına sistit denir. Normalde mesanenin içinde bakteri bulunmaz. Ancak deri, bağırsaklar, makat ve vajina bölgesinde normalde bakteriler bulunur. Buradaki bakteriler bazen idrar kanalı yoluyla yukarıya doğru ilerleyip mesaneye ulaşır ve iltihaba neden olabilir.
Aşırı aktif mesane, mesaneyi oluşturan kaslarının istem dışı kasılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Aşırı aktif mesanesi olan kişilerde idrar sıkışması görülür. Yani kişi birden idrar yapma ihtiyacı duyar. Bu sıkışmayla birlikte bazen idrar kaçırma da görülebilir.
Mesane kanseri, mesanenin iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkar. Oldukça yaygın görülen bir kanser türüdür. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Genellikle yaşlı kişilerde daha yaygındır.
Mesane Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Mesanenin hastalıkları arasında iltihaplanma, aşırı aktif mesane, ağrılı mesane sendromu, mesane taşı, nörojen mesane ve mesane kanseri gibi hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kendini işeme bozuklukları, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma, idrardan kan gelmesi gibi şikayetlerle belli eder. Mesanenin hastalıkları ile ilgilenen bölüm üroloji bölümüdür.