Bu Yazıda Neler Var?
Okul çağı hastalıkları, adından da anlaşılacağı gibi, okul dönemindeki çocuklarda görülen hastalıklardır. Çocuklar en erken 3; en geç 7 yaşında okul hayatına başlar. Okullarda aynı anda çok sayıda çocuk bir arada eğitim görür. Bu durum bulaşıcı hastalıkların öğrenciler arasında yayılmasını hızlandırır. Bireysel hijyene dikkat etme noktasında yeterli özeni gösteremeyen çocukları, ebeveynlerinin düzenli olarak uyarması ve bilinçlendirmesi şarttır. Bu süreçte öğretmenlere ve okul idaresine de çok iş düşer. Okul çağı hastalıklarını engellemek toplum sağlığının korunması açısından da önemlidir.
Okul Çağı Hastalıkları Neden Olur?
Okul çağı hastalıkları özellikle kış aylarında daha fazla ortaya çıkar. Bunun sebebi kış aylarında sınıfların çok fazla havalandırılmaması ve soğuk havayla beraber bağışıklık sisteminin hastalıklara daha açık hale gelmesidir. Yaz aylarında ise artan sıcaklıkla beraber soğuk içecek tüketiminin fazlalaşması, boğaz enfeksiyonlarını tetikler. Aynı zamanda terleme ve soğumaya bağlı olarak soğuk algınlığı belirtileri de ortaya çıkar.
En Sık Görülen Okul Çağı Hastalıkları Nelerdir?
Okul çağında en sık görülen hastalıklar arasında grip, kızamık, kabakulak, bağırsak parazitleri ve menenjit yer alır. Bu hastalıklar her bünyede aynı etkiyi göstermez. Bazı çocuklar bünyelerinin zayıf olması nedeniyle hastalıkları oldukça ağır şekilde geçirirler. Bazılarında ise hiçbir belirti ortaya çıkmadan ya da hafif belirtilerle süreç tamamlanır. Hasta çocuk hemen hekim kontrolüne götürülmeli ve hekim gözetiminde en uygun tedavi uygulanmalıdır. Tedavi sürecinde okula ara verilmeli ve bu sayede hastalığın diğer öğrencilere bulaşması engellenmelidir.
Grip: En Sık Görülen Okul Çağı Hastalıkları Arasında
Grip, günlük hayatı ciddi anlamda olumsuz etkileyen ve bazı kişilerde ölümcül olabilecek bir hastalıktır. Burun akıntısı, halsizlik, eklem ağrısı, ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle vücudun birçok noktasını etkileyen bu hastalık her yıl mutasyona uğrayarak farklı biçimlerde insanı etkiler. Belirtileri ortaya çıkmadan bulaşıcılık etkisini göstermeye başladığı için grip, okul çağı hastalıkları arasında en sık rastlanılanlar arasında yer alır. Tedavi sürecinde antiviral ilaçlar kullanılır. Ağır vakalarda hastaneye yatış gerekir. İyileşme süreci kısa sürebileceği gibi belirtilerin uzun sürdüğü durumlar da söz konusu olabilir.
Kızamık
Döküntülü bir hastalık olan kızamık, özellikle çocukluk çağında ortaya çıkar. Bu hastalığı bir kez geçirenler bağışıklık kazanır. Belirtileri ortaya çıkmadan bulaşıcılığı başlayan kızamık hastalığı, ilk günlerinde kişiler arasında daha hızlı yayılır. Bulaşıcılık zamanla azalsa da tüm belirtilerin geçmesi 14 günü bulabilir. Hastalığın belirtileri arasında ateş, öksürük, göz iltihabı görülebilir. Kızamığın ağır seyrettiği vakalarda zatürre, beyin iltihabı, işitme güçlüğü gibi sorunlar ortaya çıkar.
Kabakulak
Okul çağı hastalıkları arasında yer alan kabakulak, tükürük bezlerinde şişlik olarak kendini gösterir. Parotis adı verilen tükürük bezlerinde meydana gelen şişlik yutkunma güçlüğü gibi farklı problemlere de sebep olur. Kabakulak sırasında testislerde, yumurtalıklarda iltihap gözlenebilir. Aynı zamanda beyin ve omuriliği çevreleyen zar üzerinde de iltihaba rastlanabilir. Hastalığın belirtileri arasında yorgunluk, baş ağrısı ve mide bulantısı da vardır. Çocukluk çağında yapılan kabakulak aşısı ile hastalığın belirtilerini azaltmak ya da hastalığı belirtisiz atlatmak mümkündür.
Bağırsak Parazitleri
Bağırsak parazitleri vücuda yerleşen ve solucan görünümünde olan canlılardır. Bu canlıların tenya, çengelli kurt, amip, kıl kurdu gibi farklı türleri vardır. Parazitler insan vücuduna farklı yollardan ulaşır. Yıkanmamış meyve ve sebzeler, az pişmiş et, parazitli hayvan dışkısı ile temas halinde hastalık vücuda yerleşir. Hastalık insandan insana da bulaşabilir. Vücudunda parazit olan kişinin dokunduğu yerlerden, kullandığı eşyalardan parazit yumurtaları başka kişilere ulaşır. Özellikle aile içinde ve okul ortamında parazitler daha kolay yayılır. Tedavi sürecinde çeşitli ilaçlar kullanılır.
Menenjit
Okul çağı hastalıkları arasında belki de en tehlikelisi menenjittir. Menenjit beyin çevresinde ya da omurilikte bulunan zarların iltihaplanmasına neden olur. Menenjitin ortaya çıkmasına farklı bakteriler yol açar. Pnömokoklar, meningokoklar, listeria ve viral menenjitlere bağlı olarak hastalık ortaya çıkabilir. Menenjitin birden fazla çeşidi vardır. Bunlar arasında en şiddetlisi bakteriyel menenjittir. Viral ve mantar menenjit ise daha hafif belirtilerle atlatılır. Bulaşıcı bir hastalık olan menenjit tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılır. Çocukluk çağında yapılan menenjit aşısı, hastalığın görülme sıklığının azaltılmasında son derece etkilidir.