Orta Kulak İltihabı Nedir?

orta-kulak-iltihabi
orta-kulak-iltihabi

Tıp literatüründe otitis media olarak adlandırılan orta kulak iltihabı, adından da anlaşılacağı üzere orta kulakta ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Orta kulak, kemikçiklerden meydana gelir ve sesleri beyne ileterek duymamızı sağlar. Bu şekilde önemli bir işlevi olan orta kulak, farklı sebeplerle iltihaplanabilir. İltihaplanma sonucunda günlük hayatı olumsuz etkileyen birçok belirti meydana gelir. Belirtilerin giderilmesinde ve iltihabın ortadan kaldırılmasında çeşitli ilaçlar kullanılır. İleri vakalarda cerrahi tedaviler de söz konusu olabilir.

Orta Kulak İltihabının Nedenleri

Çocuklarda ve yetişkinlerde orta kulak iltihabı nedenleri arasında bazı farklılıklar olabilir. Soğuk algınlığı ve grip, hastalığın ortaya çıkma ihtimalini artıran sebeplerin başında gelir. Östaki borusunun tıkanması da iltihaba yol açabilir. Orta kulak, östaki borusu yoluyla burun ve boğaza bağlanır. Östaki borusu, orta kulaktaki havayı düzenlemesinin yanı sıra salgıların temizlenmesine de yardımcı olur. Çocuklarda bulunan östaki borusunun yapısıyla yetişkinlerdeki birbirinden farklıdır. Çocuklarda kısa, yatay ve geniş bir yapıda olduğu için tıkanma süreci daha hızlı tamamlanır.

Orta kulak enfeksiyonu, adenoid yani geniz eti nedeniyle yaşanabilir. Geniz etinde meydana gelen şişkinlik, orta kulağa doğru baskı yaparak enfeksiyon oluşumuna yol açar. Çocuklarda geniz etinin daha büyük yapıda olması, bu sebeple ortaya çıkan orta kulak iltihabı problemlerinde artışa neden olur. 2 yaşına kadar olan çocuklarda bu problemin görülme sıklığı daha fazladır. Hastalığın ortaya çıkmasına yol açan diğer faktörler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Prematüre doğum
  • Down sendromu
  • Damak yarıkları
  • Çocukların sürekli kreş, anaokulu gibi alanlarda bulunması
  • Bebeklerin yatar pozisyonda ve biberonla beslenmesi

Orta Kulak İltihabının Belirtileri

Otitis media belirtileri arasında en yaygın olanı şiddetli ağrıdır. Aniden ortaya çıkabilen bu ağrı, sizi uykunuzdan bile uyandırabilir. Ağrıya ateş, tıkanıklık hissi, denge kaybı, çınlama, akıntı, duyma kaybı gibi belirtiler de eşlik edebilir. Çocuklarda ise halsizlik, huzursuzluk, kaşıntı gibi farklı belirtiler görülebilir. Bebeklerde; eli sürekli kulağa götürme ya da kulağı yastığa sürtme gibi belirtiler varsa iltihaptan şüphelenebilirsiniz.

Orta Kulak İltihabı Çeşitleri

Akut, efüzyonlu ve kronik orta kulak iltihabı türleri, ortaya çıkış biçimi yönüyle birbirinden farklıdır. Şişlik ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkan iltihap, akut olarak adlandırılırken orta kulaktaki boşlukta sıvı toplanması efüzyonlu olarak nitelendirilir. Efüzyonlu orta kulak iltihabı işitme kaybıyla beraber seyreder ve çocuklarda daha sık görülür. Üç aydan daha fazla süren enfeksiyonlar, kronik orta kulak iltihabı olarak değerlendirilir. Kulak zarında yırtılma gibi ciddi durumlarında ortaya çıkacağı kronik vakalarda, gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde farklı dokular zarar görebilir.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Orta kulak iltihabında ortaya çıkan belirtiler genellikle birkaç gün içerisinde kaybolur. Buna karşın belirtilerin daha kısa sürede geçmesi ve ağrıyı baskılamaya yönelik bir tedavi uygulanması için bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız. Kulak iltihabı ilaçları, oral yolla alınabileceği gibi damla şeklinde de olabilir. Antibiyotikler ve damlalar kesinlikle hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Kulak zarında yırtılma söz konusu olduğunda damla kullanımı ciddi zararlara yol açar. Sürekli antibiyotik kullanımı ise vücudun direnç geliştirmesine ve ilaçların herhangi bir fayda sağlamamasına neden olur. Hekiminiz, gerekli muayeneyi yaparak kulak zarında yırtılma olup olmadığını tespit eder ve en uygun tedaviye karar verir.

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı

İlaç kullanımına rağmen geçmeyen sıvı birikimi söz konusu olduğunda, tüp takma ameliyatı gerçekleştirilir. Kulak zarında açılan küçük bir delik ile gerçekleştirilen bu operasyon sırasında takılan timpanostomi tüpü, sıvı birikiminin engellenmesine yardımcı olur. 6 ay içerisinde kendi kendine düşen tüpler olduğu gibi kalıcı bir tüp de hastaya takılabilir. Uzun bir süre kulakta durması gereken bu tür tüpler, cerrahi müdahale neticesinde çıkarılır. Bunun dışında kulak zarı tamiri ve kolesteatom (derinin orta kulak içerisinde bulunma hali) ameliyatları da vardır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
kulak çınlaması
Devamını Oku

Kulak Çınlaması Neden Olur?

Bu Yazıda Neler Var?1 Kulak Çınlaması Nedenleri Nelerdir?2 Kulak Çınlamasının Tedavisi Nasıldır?3 Kulak Çınlamasına Hangi Bölüm Bakar? Kulak…