Prostatit Nedir?

Prostatit Nedir?
Prostatit Nedir?

Prostatit nedir, prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Prostat, erkeklerde idrar kesesinin altında bulunan küçük bir salgı bezidir. Prostatın içinden üretra adı verilen idrar yolu geçer. Prostat bezindeki iltihaplanmanın nedeni bakteriler olabileceği gibi çoğu zaman herhangi bir neden saptanmayabilir.  

Prostatit Nedir?

Prostat bezi iltihabı, daha çok genç erkeklerde görülse de tüm yaş gruplarında görülebilir.  Erkeklerde, cinsel hayatın başlamasıyla birlikte görülmeye başlayan bu hastalığın kronik formu halk arasında “prostat nezlesi” olarak bilinir. 

Prostat bezinde iltihaplanma, enfeksiyon ya da yangılanma olan prostait, prostat büyümesi ve prostat kanserinden farklı bir hastalıktır. Prostat iltihabının başlıca akut ve kronik olmak üzere çeşidi vardır. 

Akut Prostatit

Akut Prostat iltihabı
Akut Prostatit

Prostatın akut iltihabı daha nadir görülür. Ancak son derece ciddi bir durumdur. tıp dilinde akut, ani, birden bire, hızlı başlayan durum anlamına gelir. Birdenbire ortaya çıkan prostat iltihabının nedeni bakterilerdir. Daha çok idrar yollarındaki ya da kalın bağırsaklarda bulunan bakteriler bu duruma neden olur. 

Akut prostatitte, ateş, üşüme, titreme, grip benzeri bir durum, idrar yaparken acıma, yanma ve ağrı, idrar yapma zorluğu, idrar yaptıktan sonra mesaneyi tam boşaltamama hissi, sık idrara çıkma ve acil idrar yapma ihtiyacı, kanlı idrar, ağrılı boşalma en sık görülen belirtilerdir.

Kronik Prostatit 

Kronik Prostatit
Kronik Prostat İltihabı

Prostatın kronik iltihabı, prostat bezinde ortaya çıkan, bulaşıcı olmayan, uzun süren ve tedaviye dirençli olan bir iltihabi durumdur. Kronik iltihaplanma diyebilmek için şikayetlerin en az üç ay boyunca devam etmesi gerekir.

Kronik prostatitin ‘kronik bakteriyel prostatit’,  kronik non-bakteriyel prostatit ya da diğer adıyla ‘kronik pelvik ağrı sendromu’ olmak üzere iki tipi vardır. 

Akut prostatitte belirtiler aniden ortaya çıkar ve daha çabuk geçer. Kronik prostatitin belirtileri daha yavaş ortaya çıkar ve daha hafif seyirlidir. Tipik olarak karın alt bölgesi ve makatta ağrıya neden olur. Sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma gibi belirtiler de görülebilir. Tedavisi genellikle zordur ve antibiyotik kullanımı gerektirebilir.

Kronik Prostatit Tanısı Nasıl Konulur?

Kronik prostatitin tanısı ürolog doktor tarafından konur. Üroloji doktoru önce hastanın şikayetlerini dinler ve tıbbi geçmişini sorgular. Daha sonra makattan parmakla prostatı muayenesi yapar. Prostat muayenesinde doktor, Prostatın kıvamını ve büyüklüğünü kontrol eder. İdrar, kan ya da meni tahlili yapılabilir. Gerek görülürse ultrason ve sistoskopi yapılabilir.  

Kronik Prostatit Tedavisi Nasıldır? 

Kronik Prostatit Tedavisi
Kronik Prostatit Tedavisi

Kronik prostatit tedavisi türüne göre değişir. Bakteriyel prostatit için genellikle ağız yoluyla verilen antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik tedavisi 6 aya kadar devam edebilir. Ağız yoluyla uygulanan tedavi yeterli olmazsa, damar yoluyla antibiyotikler verilir.

Antibiyotik tedavisi dışında bazı durumlarda ağrı giderici farklı ilaçlar ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır.

Dirençli kronik prostatitlerde, kısaca TUMT tedavisi olarak bilinen transüretral mikrodalga tedavisi de kullanılabilir. Bu yöntemde mikrodalga enerjisi kullanarak prostat boyutları küçültülür.

Sık Sorulan Sorular

Prostatitin Belirtileri Nelerdir?

Prostatitin belirtisi akut ya da kronik oluşuna göre değişir. Akut prostat iltihabında ateş, üşüme, titreme, idrar yaparken yanma, idrar yapmakta zorlanma gibi belirtiler görülür, Kronik prostat iltihabında ise belirtiler daha hafiftir. İdrar yaparken yanma, makata vuran ağrı, sık idrar çıkma, boşalırken ağrı gibi şikayetler görülür.

Prostatitin Tanısı Nasıl Konur?

Prostatitin tanısını üroloji doktoru kor. Hastayı dinler, muayene eder ve gerekirse bazı tahliller ister. İdrar tahlili, idrar kültürü, meni tahlili ve kültürü, prostat muayenesi prostatitin tanısında kullanılan yöntemlerdir. 

Kronik Prostatitin Belirtileri Nelerdir?

Kronik prostatitin belirtileri, akut prostatitinkine göre daha az şiddetlidir. Belirtiler yavaş ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma, makata vuran ağrı, sık idrar çıkma, boşalırken ağrı en sık görülen belirtilerdir. 

Kronik Prostat İltihabı Nedir?

Prostatta meydana gelen iltihaplanmadır. Prostat iltihabının akut ve kronik olmak üzere başlıca iki türü vardır. Genellikle neden bakterilerdir. Ancak bakteri dışı nedenlerden dolayıda prostat dokusunda iltihap, yangı, enflamasyon oluşabilir.

0 Shares:
1 yorum
  1. 1981 yılından bugünkü tarihe kadar kronik prostatit teşhisiyle hastalığımla uyumsuz bir arkadaş olduk.Ben ondan kesin kurtulmak için 2000 ve 2003 yıllarında ( tur) lazer prostatektomi operasyonları geçirdim.Bu operasyonlarda üretra darlığı adlı yeni bir tanı ile 2017 de üretradan soğuk kesi yapıldı.Kısacası gece kalkmalarım saat başı hatta biraz daha altında hastalığım devam ediyor.Cinsel arzu dışında iki yıldır sabahları ağrılı ereksiyon hali benim için ızdrap haline geldi.Doktor doktor derdime çare aramaktan yoruldum.3 yıldır hastalığımla kendi çabalarımla mücadele ediyorum.Ancak yenilmek üzereyim.Modern tıptan ümidimi kestim.Bu konuda hazırlanacak tez çalışmalarına yardımcı olmak isterim.Benim gibi başkalarının bu çaresizliği yaşamaması için.Selamlarımı sunuyorum.Bu hususta görüş ve önerilerinizi bekliyorum.Hoşçakalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Prostat Muayenesi Nedir? Kim Tarafından Yapılır?
Devamını Oku

Prostat Muayenesi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Prostat Nedir? Ne İşe Yarar?2 Prostat Kanseri Nedir?3 Prostat Muayenesi Nedir?4 Prostat Muayenesi Nasıl…
Prostat Biyopsisi Nedir?
Devamını Oku

Prostat Biyopsisi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Prostat Biyopsisi Nedir?2 Biyopsi Neden Yapılır?3 Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?4 Prostat Biyopsi Öncesi Hazırlık…