Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik Cerrahi Nedir?
Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahi (da Vinci Robotik Cerrahi), bugün tıpta uygulanan en ileri teknolojilerden biridir. Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de özellikle üroloji, kadın hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz, göğüs cerrahisi, kalp cerrahisi ameliyatlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Robotik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Robotik cerrahide öncelikle hastanın karın boşluğu karbondioksit gazı ile şişirilir. Daha sonra, karın cildine 3 ya da 4 yerden yaklaşık 1 cm büyüklüğünde kesiler yapılır ve robot kolları yerleştirilir. Ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrah konsol adı verilen yere oturarak buradan ameliyatı gerçekleştirir. Robotun kolları cerrahın el hareketlerine göre hareket eder.

Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Daha Az Kan Kaybı…

Robotik cerrahide uygulanan teknolojisinin hem doktor hem de hasta için önemli avantajları bulunmaktadır. Öncelikle hasta açısından bakıldığında robotik cerrahide açık cerrahi ile kıyaslandığında daha az kan kaybı olur. Robotik cerrahiyle uygulanan ameliyat sırasında karın içi gaz ile şişirilmekte, gaz basıncı damarlar üzerine bası yaparak kanamayı önlemektedir. Ameliyat bittiğinde karın içindeki bu gaz boşaltılmakta, daha sonra üç boyutlu görme olanağı sağlayan, yüksek görüntü kalitesine sahip ve ameliyat sahasını on kat büyütebilen özel kameralar sayesinde kanayan damarlar daha kolay fark edilmekte ve mühürlenerek durdurulabilmektedir.

Daha Erken Taburcu…

Robotik cerrahiyle ameliyat edilen hastalar diğer hastalara göre hastanede daha az kalırlar ve daha erken taburcu edilirler. Bunun nedeni robotik cerrahide ameliyat kesilerinin daha küçük olması, kan kaybının daha az olması ve ameliyat sonrası hastaların daha az ağrı duymasıdır.

Sonda Daha Çabuk Çekilir…

Robotik cerrahiyle radikal prostatektomi ameliyatı olan hastaların sondası daha erken dönemde çekilir. Yani sondalı kalma süreleri daha kısadır. Bunun nedeni ise robotik prostatektomi ameliyatında idrar kesesi ile üretra adı verilen dış idrar yolunun birbirine daha iyi ve su geçirmez bir şekilde dikilebilmesidir. Sonda alınma süresi genellikle 5 gündür.

Daha Az Ağrı…

Robotik cerrahi uygulanan hastalar ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı duyarlar ve ağrı kesici ilaç alma ihtiyacı daha azdır. Çünkü yara kesileri açık cerrahiye göre daha küçüktür ve bu yüzden daha az ağrı hissederler.

Daha İyi Kanser Kontrolü…

Robotik cerrahide kanser kontrolü daha iyi sağlanır. Üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü özelliğine sahip kamera ve 7 derece hareket edebilme yeteneği olan robot kolları ile ameliyat sırasında kanserli doku daha net olarak görülür ve çıkarılır.

Daha Çabuk İdrar Kontrolü…

Robotik cerrahi ile uygulanan prostat kanseri ameliyatları sonrası idrarı kontrol edebilme daha iyidir ve daha çabuk olur. Görüntünün daha iyi olması, kanamanın daha az olması, mesane ile idrar kanalının daha iyi dikilebilmesi ameliyat sonrası dönemde idrar kontrolünün daha çabuk olmasını sağlar.

Robotik Cerrahi İle Cinsel Yaşama Daha Çabuk Dönüş…

Robotik cerrahiyle yapılan prostat kanser ameliyatı sonrası daha erken cinsel yaşama dönüş görülür. Tıbbi açıdan uygun olan hastada, sertleşmeyi sağlayan prostat etrafındaki sinir ve damar demetinin korunması, robotik cerrahi ile daha mümkün olmaktadır. Bu yüzden ameliyat sonrası dönemde cinsel yaşama dönme bu hastalarda daha erken olmaktadır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Ameliyat Dikişleri
Devamını Oku

Ameliyat Dikişleri Ne Zaman Alınır?

Bu Yazıda Neler Var?1 Ameliyat Dikişleri Türleri Nelerdir?1.1 Emilen (Eriyen) Dikişler1.2 Emilmeyen (Erimeyen) Dikişler2 Ameliyat Dikişleri Ne Zaman…