Üretra Darlığı İlaçla Tedavi Edilebilir Mi?

Üretra Darlığı İlaçla Tedavi Edilebilir Mi?
Üretra Darlığı İlaçla Tedavi Edilebilir Mi?

Üretra Darlığı İlaçla Tedavi Edilebilir Mi?

Üretra darlığı ilaçla tedavi edilebilir mi? Hayır tedavi edilemez, bu mümkün değil! Üretra darlığı daha çok erkeklerde karşılaşılan, yaşam kalitesini oldukça bozan ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açan önemli bir hastalıktır.

Üretra, idrar yollarının dışa açıldığı son kısımdır. Mesanede yani idrar kesesinde depolanan  idrarın dışarıya boşalmasını sağlar. Üretra içi boş olan ve adeta boruya benzeyen bir organdır. Erkek ve kadın üretrası arasında bazı farklar bulunur. Kadınlarda vajina girişinin hemen üzerinde sonlanan üretranın uzunluğu 3-4 cm dir. Erkeklerde ise üretra penis ucunda sonlanır ve uzunluğu ise yaklaşık 20 cm’ dir. Erkeklerde kadınlardan farklı olarak meni de üretra vasıtasıyla dışarıya atılır.

Çeşitli nedenlerden dolayı üretranın içini döşeyen mukoza adı verilen tabakanın yapısını bozularak fibrozis yani bağ dokusu oluşur. Oluşan bu bağ dokusu üretrada darlık oluşumuna neden olur. Oluşan darlık nedeniyle idrar dışarıya çıkmakta zorlanır, hatta bazen idrar yapmak mümkün olmayabilir. Bu duruma üretra darlığı denir.

Üretra Darlığının Tedavisi Nasıldır?

Üretra darlığının tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Kullanılacak olan yöntemin seçiminde; darlığın yeri, sayısı, uzunluğu ve derinliği önemlidir.  Üretra darlığı tedavisinde ilaçların yeri yoktur, yani mutlaka cerrahi bir işlem uygulanmalıdır.

Üretra darlığının tedavisinde kullanılan iki yöntem vardır. Bunlardan biri kapalı üretra darlığı ameliyatı olarak da bilinen internal üretrotomi yöntemidir. Kapalı üretra ameliyatında, kapalı olarak özel bir bıçak ile üretradan girilerek dar olan kısım kesilerek açılır. Bazen darlığın açılmasında bıçak yerine lazer de kullanılabilir. Üretra darlığı tedavisinde kapalı ameliyat yöntemi  idrar kanalındaki darlık 2 cm’den daha kısa olduğunda uygulanır. Bu ameliyatta, ucunda ışık ve kamera bulunan özel bir alet kullanılır. Bu alet ile idrar kanalından girilir, aletin ucunda bulunan bıçak ya da laser ışığı ile dar olan alan kesilerek açılır.

Kapalı ameliyat sonrası genellikle idrar kanalındaki darlık tekrarlar ve hastanın yeniden ameliyat olması gerekebilir. Kapalı ameliyatın en fazla 2 defa yapılması gerekir. Yani ikiden fazla artık bu kapalı ameliyatın yapılmaması gerekir, çünkü kapalı ameliyat sayısı arttıkça darlık alanını uzamaktadır.

Açık üretra darlığı ameliyatı olarak bilinen üretroplasti ameliyatında ise üretranın dar olan kısımı çıkarıldıktan sonra üretra uçları tekrar uç uca getirilerek dikilir. Dar kısım 2 cm den uzun ise, bu durumda genellikle yanak içi ya da dudak içinden alınan mukoza  ile üretraya yama yapılır.

Sonuç olarak; üretra darlığı ilaçla tedavi edilebilir mi? sorusunun cevabı; ”hayırüretra darlığı ilaçlar ile tedavi edilemez”  olacaktır.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Retrograd Üretrografi
Devamını Oku

Retrograd Üretrografi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Nedir?2 Üretra Darlığı Nedir?3 Üretrografi Nedir?4 Retrograd Üretrografi Nasıl Yapılır?5 Retrograd Üretrografi İşlemini…
Üretroplasti nedir?
Devamını Oku

Üretroplasti Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir ?2 Üretra Darlığının Tedavisi Nasıldır ?3 Üretroplasti Nedir?4 Üretroplasti Nedir?…