Bu Yazıda Neler Var?
Üretra Nedir? Ne İşe Yarar?
Üretra, mesanede biriken idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan tüp şeklinde bir organdır ve dış idrar kanalı olarak da bilinir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur.
Üretranın Anatomisi Nasıldır?
Dış idrar kanalı, idrar kesesi yani mesaneden hemen sonra başlar. Erkelerde sırasıyla prostatın içinden, idrar tutmaya yarayan sfinkter adı verilen kas tabakasının içinden ve daha sonra ise penisin içinden geçerek, penis ucunda dışarıya açılır. Bu kanalın dışarıya açıldığı bu deliğe meatus adı verilir. Kadınlarda ise üretra, yine mesaneden hemen sonra başlar, idrar tutmaya yarayan sfinkter adı verilen kas tabakasının içinden geçer ve vajina girişinin hemen üzerinde dışarıya açılır. Erkeklerden farklı olarak kadınlarda prostat ve penis olmadığı için bu kanal daha kısadır. Uzunluğu erkeklerde ortalama 20 cm iken kadınlarda ise 4 cm uzunluğundadır.
Erkek Üretrası İle Kadın Üretrası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yukarıda da bahsedildiği gibi erkek ve kadınların dış idrar kanalları arasında bir takım farklar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi uzunluk farkıdır. Bu kanal kadınlarda erkeklere göre çok daha kısadır. Bu fark kadın ve erkeler arasındaki anatomik yapı farklılığından kaynaklanmaktadır. Erkeklerde penis ve prostat olması nedeniyle dış idrar kanalı daha uzundur. Uzunluk erkek erkeklerde 20 cm kadar iken, kadınlarda ise 4 cm’dir.
Erkek ve kadın arasındaki bir diğer fark ise, erkeklerde bu kanalın içinden idrar haricinde aynı zamanda meninin de geçmesidir. Kadınlarda ise bu kanalın içinden ise sadece idrar geçmektedir.
Üretra Hastalıkları Nelerdir?
Dış idrar kanalı ile ilgili en sık karşılaşılan sorunlar, iltihap, darlık ve kanseridir. Üretra iltihabı idrar yolu efeksiyonlarından kaynaklanır. Bel soğukluğu ya da gonore üretrada iltihaba neden olan bir hastalıktır. Üretra darlığı ise çeşitli nedenlerden dolayı üretranın daralmasıdır. En sık görülen neden üretra yaralanmalarıdır. Kanser ise daha nadir görülür. Bu kanalı döşeyen hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortya çıkar.
Üretranın iltihaplanma, yaralanma, darlık, divertikül ve kanser gibi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile üroloji doktorları ilgilenir.