Üretroplasti Ameliyatı Nedir? Kimlere Yapılır?

Üretroplasti Ameliyatı Nedir? Kimlere Yapılır?
Üretroplasti Ameliyatı Nedir? Kimlere Yapılır?

Üretroplasti ameliyatı, üretra darlığını tedavi etmek için kullanılan bir ameliyat yöntemidir. Halk arasında açık üretra darlığı ameliyatı olarak da bilinir. Üretra ya da idrar yolu, idrar kesesi ile dışarısı arasındaki bağlantıyı sağlayan ince bir kanaldır.

Üretroplasti Ameliyatı Nedir?

Üretroplasti, idrar kanalında meydana gelen darlıkların tedavisinde kullanılan etkili bir cerrahi tedavi yöntemidir. Bu ameliyatın iki türü bulunmaktadır. Bunlar; idrar kanalındaki dar olan kısım çıkarılır. Kanalın kalan uçları uç uca getirilerek yeniden dikilir, kesik uçlar birleştirilir. Bu yönteme uç uca anastomoz üretroplasti tekniği  adı verilir. Bu yöntem, üretradaki dar kısmın 2 cm den daha kısa olduğu durumlarda yapılır.

Bazı durumlarda ise dar olan kısım 2 cm’den daha uzundur ve bu tekniği uygulamak mümkün olmayabilir. Bu durumda ise dar olan bölge çıkarılmaz, tavanı ya da tabanı kesilerek açılır. Daha sonra yanak ya da dudak iç yüzünden alınan doku parçası ile açılan bu dar kanala yama yapılır. Bu tekniğe ise augmentasyon üretroplasti tekniği denir.

Üretroplasti Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?

Açık üretra darlığı ameliyatı her üretra darlığı hastası için uygun değildir. Peki bu hasta grubu kimdir?

Bazı hastalarda üretra dokusu hiç kalmamıştır ya da mesane boynu tamamen hasar görmüştür. Bu yüzden üretroplasti ameliyatı uygulanamaz.  Yani üretrasında ya da mesanesinde yeterli doku olmayan hastalara üretroplasti ameliyatı uygulanamaz.

Açık üretra darlığı ameliyatı  için uygun olmayan ikinci hasta grubu ise, ileri yaşından dolayı bu ameliyatı kaldıramayacak olan hastalardır.

Üretroplasti Ameliyatı Yapılamayan Hastalar Uygulanan Tedaviler Nelerdir?

Üretroplasti için gerekli olan dokusu olmayan ya da ileri derecede yaşlı olup genel saşlık durumu bozuk olan kişilerde, yani açık üretra darlığı ameliyatı için uygun olmayan hastalarda şu tedavi yöntemleri uygulanabilir;

Perineal Üretrostomi

Perine ya da halk arasında bilinen adıyla apış arası, makat ile testis torbalarının arasında kalan bölgedir. Bu bölgeden girilerek üretra bulunur ve buraya ağızlaştırılır. Bu işleme perineal üretostomi adı verilir. Bu işlemden sonra artık hasta idrarını apış arasından yapar.

Mitrofanoff Ameliyatı

Bu ameliyatta bağırsaktan oluşturulan 5-6 cm’lik bir tüp ile mesane (idrar kesesi) ve cilt arasında bir kanal oluşturulur. Hasta cilt üzerindeki bu küçük delikten mesane içine sonda göndererek günde 4-5 defa idrarını boşaltır. Ameliyat sırasında yapılan bir valf mekanizması sayesinde idrar kesesindeki idrar dışarıya çıkamaz. Dolayısıyla hastanın idrar torbası kullanmasına gerek yoktur.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Retrograd Üretrografi
Devamını Oku

Retrograd Üretrografi Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Nedir?2 Üretra Darlığı Nedir?3 Üretrografi Nedir?4 Retrograd Üretrografi Nasıl Yapılır?5 Retrograd Üretrografi İşlemini…
Üretroplasti nedir?
Devamını Oku

Üretroplasti Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Üretra Darlığı Belirtileri Nelerdir ?2 Üretra Darlığının Tedavisi Nasıldır ?3 Üretroplasti Nedir?4 Üretroplasti Nedir?…