Varis Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Varis
Varis

Bacaklarınızda ağrı hissi ve kramp oluşumu gibi problemler yaşıyorsanız, sebebi varis olabilir. Varis, toplardamarlarda ortaya çıkan bir problemdir. Toplardamarlar genişleyerek dışarıdan bakıldığında şişkin ve büzüşmüş bir vaziyette görülür. Bu genişlemenin nedeni toplardamar kapakçıklarındaki bozulmadan ileri gelir.

Toplardamarların esas görevi, kanı kalbe ulaştırmaktadır. Kapakçıklarda meydana gelen bozulma neticesinde kanın kalbe ulaşma süreci sekteye uğrar. Aynı zamanda kan geriye kaçarak venler üzerinde basınca ve genişlemeye sebep olur. Varislerin ortaya çıkış şekli, görüldüğü üzere çok da basite indirgenecek bir problem olmadığının kanıtı niteliğindedir. Her ne kadar varis hastalığı toplumun genelinde yaygın olarak görülse de bu basite indirgeneceği anlamına gelmez. Tedavi edilmeyen varisler, ilerleyen süreçte çok daha ciddi problemlere sebep olur.

Varis Oluşumunun Nedenleri

Bacaklarda varis neden olur sorusu özellikle bu problemi yaşayanlar tarafından merak edilir. Genetik yatkınlık bu noktada önemli bir etkendir. Annenizde, babanızda varis olması sizin de aynı hastalıkla karşılaşma ihtimalinizi artırır. Yatkınlığı artıran diğer nedenler de şu şekilde sıralanabilir:

  • Kilo fazlalığı
  • Hormon ilaçları
  • Gebelik
  • Dar giysiler kullanmak
  • Sürekli ayakta ya da oturarak çalışmak
  • Bacak bacak üzerine atarak uzun süre vakit geçirmek

Varis Belirtileri

Varisin belirtileri kolayca fark edilebilecek şekilde ortaya çıkar. Ağrı, ödem oluşumu, kramp gibi belirtilerin yanı sıra bacaklarınızdaki damarların belirgin bir şekilde renk değiştirmesi önemli bir belirtidir. Hangi tür varisle karşı karşıya olduğunuza göre ortaya çıkacak görüntü farklılaşır. Kılcal damar varisleri mor renkte, ince bir çizgi halinde ya da harita görünümündedir. Toplardamar varisleri ise çok daha belirgindir ve cilt yüzeyinde şişkinlik oluşturur. Damar normalden kalındır ve düğümlü ya da kıvrımlı bir görüntüye sahiptir. İç varis belirtileri ise bu denli kolay anlaşılacak bir nitelik taşımaz. Derinlerdeki büyük damarlarda ortaya çıkan varislerde ödem oluşumu yaygın bir belirtidir.

Varis Çeşitleri

Telenjiektazi yani kılcal damar varisleri en yaygın görülen türdür. Örümcek ağı görünümünde ve mor renkte olan bu varisler, geniş bir alanda ortaya çıkabilir. Kılcal damarların çatlaması neticesinde meydana gelen bu oluşumlarda gebelik döneminde artış gözlenir. Retiküler varis denilen türde ise renk mavi, kalınlık ise 2-4 mm aralığındadır. Bu varisler, yüzeysel toplardamarlarda ortaya çıkar. Büyük toplardamar varisleri, kozmetik açıdan en rahatsız edici görüntüyü ortaya çıkarır ve belirtileri ile de günlük hayatı ciddi manada sekteye uğratır. Safen ven olarak adlandırılan toplardamarlarda meydana gelen bu varisler, vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Varis Tedavi Yöntemleri

Toplardamar ve kılcal varis tedavisi seçenekleri birbirinden farklıdır. Hekiminiz, hastalığın ilerleme durumuna göre henüz müdahaleye gerek olmadığına da karar verebilir. Lazer ve radyofrekans teknolojisi, köpük tedavisi gibi farklı yöntemler hastane yatışını gerektirmemesi ve hastanın operasyon yapıldıktan sonra günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilmesi yönüyle avantajlıdır.

Skleroterapi

Skleroterapi yönteminde sorunlu damar, ilaç ya da köpük ile kapatılır. İlacın enjekte edilmesi ile damar hasar alarak belirli bir sürenin sonunda yok olur. Bir damarın işlevsiz hale getirilmesi ve yok olması, çoğu insanın kafasında soru işareti oluşturan bir konudur. Varisli damarlar, görevini yerine getiremediği aksine farklı problemlere yol açtığı için tedavi neticesinde yok edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Skleroterapi sonrasında hekiminizin tavsiye ettiği süre boyunca varis çorabı giymelisiniz. Tedavi, varislerin yapısına ve yayılım alanına göre birden fazla seans gerektirebilir.

Lazer ve Radyofrekans

Lazer ve radyofrekans yöntemleri, skleroterapide olduğu gibi hastanın kısa sürede günlük yaşamına devam edebilmesi yönüyle avantajlıdır. Bu yöntemlerde sorunlu damarlar doppler yardımıyla işaretlenir. Damar içerisine yerleştirilen katater sadece sorunlu damara müdahale yapılmasını sağlar. Lazer ve radyofrekans dalgaları ile damar yakılarak işlevsiz hale getirilir. Operasyon sonrasında bandaj ile bacak sarılır ve belirli bir süre varis çorabı kullanılır.

Striping

Striping ameliyatı sorunlu damarın çıkarılması anlamına gelir. Bu operasyon sırasında genel anestezi altında kasıktan ve diz üzerinden kesi uygulanır. Özellikle çok sayıda ve büyük yapıda varislere sahip olan hastalarda tercih edilir. Damar tamamen çıkarıldığı için sorunun tekrarlama olasılığı da azalır. Operasyon sonrası varis çorabı kullanımı ihmal edilmemelidir.

Varis Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Varis tedavisi ve teşhisi için kalp damar cerrahisi doktoruna başvurmanız gerekir. Kalp damar cerrahı, doppler ile damarlarınızın durumunu, iç varis olup olmadığını belirler ve ardından uygun tedavi yöntemine karar verir. Bitkisel ilaçlarla ve alternatif tıp olarak adlandırılan yöntemlerle varislerinizi tedavi etmeye çalıştığınız takdirde farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle her zaman hekiminizi dinlemeli ve onun önerdiği tedavi biçimine sadık kalmalısınız.

0 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlarıda Beğenebilirsiniz
Tansiyon Nedir? Kaç Olmalı?
Devamını Oku

Tansiyon Nedir? Normali Kaçtır?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Nedir?2 Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?2.1 Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?2.2 Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?3…
Hipertansiyon Nedir?
Devamını Oku

Hipertansiyon Nedir?

Bu Yazıda Neler Var?1 Hipertansiyon Nedir?2 Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?3 Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?4 Yüksek Tansiyon Ne Yapar?5 Hipertansiyon Nasıl…