Bu Yazıda Neler Var?
Yirmilik diş ya da yirmi yaş dişleri, çenenin her iki tarafında, en sondaki üçüncü azı dişidir. Bu dişler en son çıkan dişlerdir. Genellikle 18-20 yaş arasında çıktığı bu dişlere yirmilik diş, yirmi yaş dişi ya da akıl dişi denir.
Yirmilik dişler, diğer dişler çıktıktan sonra çıkan kalıcı dişlerdir. Bu yüzden ağız içinde genellikle bu dişlerin çıkabileceği yeterli boşluk kalmaz. Bu durum yirmi yaş dişlerinin diş eti dokusunun içinde, çene kemiğinde ya da başka bir dişin yanında gömülü olarak kalmasına neden olabilir.
Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Ete gömülü haldeki diş, dışarıya çıkmaya çalışırken ağrıya neden olur. Bu ağrı üst çene, kulak ve şakaklara, çene altına ve boyuna doğru yayılır. Bazen çene ve boyun bölgesindeki lenf bezlerinde şişlik ve ağrı olabilir. Böyle bir durum olduğunda mutlaka bir diş hekimine başvurmalıdır. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanmak gerekebilir. Yirmilik dişin ağrısı, diş hekiminin önermiş olduğu ilaçların kullanılmasıyla birlikte zamanla geçer. Daha sonra dişin çekilmesiyle birlikte ağrı tamamen kaybolur.
Yirmilik Dişin Çekilmesi Gerekir Mi?
Yirmilik diş herhangi bir şikayete neden olmuyorsa, gömülü bile olsa çekilmesi gerekmez. Çünkü bu dişi çekmenin tıbbi açıdan kanıtlanmış bir yararı yoktur. Buna karşın diş çekimine bağlı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bazen, gömülü kalmış ya da tamam olarak dışarı çıkmamış yirmilik dişler probleme neden olabilir.
Yiyecekler bu dişlerin kenarına sıkışabilir. Burada bakteriler üreyerek enfeksiyon, diş çürüğü, diş eti hastalıkları, kist ya da apse gibi sorunlara neden olabilir. Bu tür durumlarda yirmilik dişin çekilmesinde fayda vardır.
Yirmilik Diş Nasıl Çekilir?
Kökleri daha az gelişmiş olacağı için yirmi yaşından önce çekilen bu dişlerin çekimleri daha kolay olmaktadır. Bu yüzden yirmi yaş dişlerinin 16-19 yaşları arasında kontrol edilmesi gerekir.
Yirmilik diş çekimi genel anestezi altında kişi uyutularak ya da ağızdaki bölge bir ilaçla uyuşturularak yapılır.
Diş çekildikten sonra kanama olmaması için 30-45 dakika hafifçe bir gazlı bez ya da pamuk ısırılır. İlk zamanlarda bir miktar ağrı ya da şişme görülebilir. Bu durum birkaç gün içinde kaybolur. Ağrı, kanama, şişme ya da ateş sürekli olursa bu durumu diş hekimine bildirmek gerekir. Yirmi yaş dişinin çekilmesi, gelecek dönemde ağız sağlığınızı ya da ağız kapanış şeklini etkilemez.